wtorek, 21 czerwca 2016

Kawa mrożona z ciastkami bezowymi...


Produkty potrzebne do wykonania kawy mrożonej: 
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 
  • 2 łyżeczki cukru pudru, 
  • 200 ml śmietanki 30%, 
  • 2 gałki lodów waniliowych,
  • szczypta cukru wanilinowego.
Sposób przygotowania: 
  • Kawę rozpuszczalną zalać szklanką wrzątku, dodać cukier i wystudzić.
  • Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem.
  • Wystudzoną kawę rozlać do dwóch szklanek, dodać po 1 gałce lodów waniliowych.
  • Ubitą śmietanę przełożyć do szprycy i wyciskać dekoracyjnie do szklanki. 
  • Całość posypać niewielką ilością kawy.  
Produkty potrzebne do wykonania ciastek bezowych: 
  • 3 białka jaj, 
  • cukru tyle ile wynosi objętość jajek, 
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej. 
Sposób wykonania: 
  • Białka ubijamy na sztywną masę, 
  • Dodajemy cukier - stale ubijając ok.5-10 min.
  • Na koniec dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej - dokładnie mieszamy. 
  • Pulchną masę przekładamy do szprycy, wyciskamy na blachę. 
  • Pieczemy długo (suszymy) w temp. 120 stopni przez około 80 min.
  • Po wystudzeniu dekorujemy rozpuszczoną czekoladą.






















Smacznego! 

Deser przygotowała nasi uczniowie...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz