piątek, 17 czerwca 2016

Pluszki czyli rosyjskie bułeczki...

Pluszki można przygotować na słodko ( z marmoladą czy makiem) lub na słono (kapustą i grzybami czy mięsem). My ze względu na sympatię uczniów do pizzy przygotowaliśmy bułeczki właśnie o takim smaku. 

Produkty potrzebne do wykonania pluszek(30 sztuk):
  • 1 kg mąki pszennej,
  • 4 dkg drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • ciepła woda ile ciasto przyjmie, 
  • 1 rozmącone jajo,
  • 1/2 kostki masła roztopionego,
  • olej do smarowania blaszki.
Produkty potrzebne do wykonania farszu:
  • 30 dkg kiełbasy,
  • 2 cebule,
  • 30 dkg pieczarek,
  • 20 dkg tartego żółtego sera, 
  • 2-3 łyżki oleju do podsmażenia,
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano i bazylia. 
 
Sposób wykonania:
  • Przygotować ciasto drożdżowe i pozostawić do wyrośnięcia.
Przygotowanie farszu:
  • Kiełbasę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju.
  • Pozostałe warzywa umyć, obrać, umyć i rozdrobnić. Następnie dodać do usmażonej kiełbasy i całość dusić razem 10 min. Doprawić przyprawami do smaku.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na jednakowej wielkości kawałki. Kawałki te rozwałkować na cienkie placki. Nakładać na nie przygotowany farsz. Placki w farszem zwinąć w rulon. Ostrym nożem naciąć środek rulonu. Zewnętrzne części rulonu przełożyć przez środek.
  • Gotowe pluszki układać na wysmarowanej olejem blaszce. Następnie posypać startym serem, całość pozostawić do wyrośnięcia ok. 15 min. 
  • Pieczemy 10-15 min.  w temp. 200 stopni.















































Smacznego! 
Pluszki przygotowała klasa II TŻ.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz