wtorek, 31 maja 2016

Rolada z bitą śmietaną i truskawkami...

Do wykonania rolady potrzebujemy: 

Ciasto - biszkoptowe:
  • 6 jaj,
  • 6 łyżek cukru, 
  • 6 łyżek mąki, 
  • szczypta proszku do pieczenia, 
  • 1 cukier waniliowy, 
  • papier do pieczenia. 
oraz 
  • 1 kg truskawek, 
  • 500 ml schłodzonej śmietany 30%, 
  • 1 łyżka cukru pudru, 
  • 1 cukier waniliowy, 
  • 2 śmietan-fix,
  • 50 g herbatników - drobnych, 
  • 100 g rozpuszczonej czekolady. 
Sposób wykonania: 
  1. Jajka sparzyć, oddzielić białka od żółtek. 
  2. Białka ubić na sztywną masę, stopniowo dodawać cukier oraz cukier waniliowy. 
  3. Ubijać około 2-3 minut. 
  4. Ubijając dodawać kolejno żółtka. Ubijać jeszcze około 2 min. 
  5. Do ubitej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. 
  6. Tak przygotowaną masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
  7. Pieczemy około 20-25 minut w temp. 160-170 stopni. 
Uwaga! Po wyjęciu z piekarnika, upieczoną roladę, wyjąć z blachy, zdjąć papier i zwinąć roladę w rulon. Pozostawić do wystygnięcia. 

  1. Truskawki umyć, obrać, umyć. Cześć odłożyć do przystrojenia - duże i ładne. Całą resztę rozdrobnić. 
  2. Schłodzoną śmietanę ubić dodając kolejno: cukier puder, cukier waniliowy i śmietanfix. 
  3. Na wystudzony biszkopt położyć połowę ubitej śmietany oraz rozdrobnione truskawki.
  4. Biszkopt ze śmietaną i truskawkami zwinąć ponownie w rulon. Całość przełożyć na półmisek.
  5. Pozostałą część ubitej śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy, a pozostałą częścią posmarować biszkopt.
  6. Całość dekorować truskawkami i śmietaną. 
  7. Do dekoracji można wykorzystać dodatkowo np. herbatniki oraz roztopioną czekoladę.


















Smacznego! 
Roladę truskawkową wykonała klasa I TŻ.

poniedziałek, 30 maja 2016

Racuchy z bananami, jabłkami i czekoladą...

Produkty potrzebne do wykonania dania (porcja na 4 osoby):
  • 400 g mąki pszennej, 
  • 30 g drożdży, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • 1,5 szklanki mleka ciepłego, 
  • szczypta soli, 
  • 3 jajka,
  • cukier waniliowy,   
  • olej do smażenia,
  • dodatki: 4 banany, 2 jabłka, 200 g czekolady, 15 g cukru pudru. 
Sposób wykonania:

Jajka sparzyć, wybić do miski. Dodać mąkę, ciepłe mleko, drożdże, cukier, szczyptę soli. Wszystkie produkty połączyć. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 20 min. 
Owoce umyć, obrać ze skórki i odpowiednio rozdrobnić.
Wyrośnięte ciasto kłaść łyżką na rozgrzany olej. Na porcjach ciasta układać owoce. Smażyć z obu stron na jasno złoty kolor. Usmażone racuchy układamy na talerzu, posypujemy cukrem pudrem, polewamy rozpuszczoną czekoladą. 
 

 

Racuchy przygotowała klasa ITŻ


piątek, 27 maja 2016

Spaghetti z sosem bolońskim...

Produkty potrzebne do wykonania dania (porcja dla 4 osób):

  • 500 g makaronu spaghetti,
  • 2 łyżki oleju,
  • 500 g mięsa mielonego z szynki,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 cebula,
  • 300 g pieczarek,
  • 1 marchewka,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 koncentrat pomidorowy,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano. 
Warzywa umyć, obrać i odpowiednio rozdrobnić. Mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju. Do podsmażonego mięsa dodać cebulę - dusić 5 minut. Następnie do całości dodać pozostałe warzywa. Dolać ok. 0,5 l wody i dusić jeszcze 10-15 minut. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy. Przygotować zawiesinę z mąki (z jednej łyżki nie więcej) i wody, wlać do mięsa i warzyw. Całość zagotować i doprawić do smaku. W międzyczasie ugotować makaron do miękkości, przelewjąc dużą ilością wody. Makaron wyporcjować i polać przygotowanym sosem. 











 Smacznego!
Makaron z sosem bolońskim przygotowała klasa I TŻ.

wtorek, 24 maja 2016

Pizza w nowej odsłonie...



Produkty potrzebne do wykonania ciasta (12 sztuk):

  • 30 dag mąki pszennej,
  • 2 dag drożdży,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • ciepła woda ile ciasto przyjmie,
  • łyżka oleju + olej do smarowania blaszki.
Produkty potrzebne do wykonania farszu:

  • 1 filet drobiowy,
  • 1 cebula,
  • 20 dag pieczarek,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/2 puszki kukurydzy,
  • 15 dag tartego żółtego sera,
  • 2-3 łyżki oleju do podsmażenia,
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano i bazylia. 
Nie zapominajcie o sosach FOLWARK które nadają niezapomniany smak...
Sposób wykonania:

  • Przygotować ciasto drożdżowe i pozostawić do wyrośnięcia.
Przygotowanie farszu:

  • Filet umyć, usunąć części zbędne, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju.
  • Pozostałe warzywa umyć, obrać, umyć i rozdrobnić. Następnie dodać do usmażonego fileta i całość dusić razem 10 min. Doprawić przyprawami do smaku. 
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. Dużą szklaną wykrawać kółka. Blaszkę do babeczek wysmarować dokładnie olejem. Kółka ciasta umieszczać w formie. Na ciasto układać przygotowany farsz. Każdą porcję posypać startym serem, całość pozostawić do wyrośnięcia ok. 15 min. 
  • Pieczemy 10-15 min.  w temp. 200 stopni.































Życzymy smacznego!

Pizzerinki przygotowała klasa II TŻ