piątek, 24 czerwca 2016

Wakacje już trwają...

 

No i stało się... wakacje już trwają... 

Ale zanim na dobre zaczniecie odpoczywać, chcę podziękować wszystkim, którzy zaangażowali się w realizację projektu "Rolnik Gotuje", którzy wspierali mnie czynem lub słowem...

 

Dziękuję wszystkim odwiedzającym naszą stronę. Nie zapominajcie o naszym blogu. Piszcie co robicie w trakcie wakacji. 

 

Życzę Wam, aby te wakacje były najpiękniejszymi ze wszystkich dotychczasowych. 

 

Bawcie się i odpoczywajcie, przeżywajcie niezwykłe przygody i wróćcie szczęśliwie pierwszego września do szkoły.  

 

Przypominam, czekamy już na Wasze konkursowe inspiracje...

K.Brzozowska

środa, 22 czerwca 2016

Wakacyjny konkurs...

Rolnik Gotuje ogłasza konkurs otwarty na najciekawsze zdjęcia i przepisy pod hasłem "Smaki wakacji". 

  • Konkurs przeznaczony jest dla wszystkich sympatyków naszego bloga.

  • Czekamy na Wasze przepisy i zdjęcia (3 ujęcia potrawy) do 25.08.2016. 

  • Wyniki konkursu ogłosimy 14.09.2016. 

  • Nagrody niespodzianki będą do odebrania w naszej szkole. 

Zapraszamy do twórczego działania i czekamy na efekty...  

 

Zgłoszenia prosimy przesyłać na adres e-mail: rolnikgotuje@gmail.com

 

PS. Wszystkich tegorocznych absolwentów gimnazjów zapraszamy do naszej szkoły - a w szczególności do zespołu Rolnik Gotuje.

wtorek, 21 czerwca 2016

Kawa mrożona z ciastkami bezowymi...


Produkty potrzebne do wykonania kawy mrożonej: 
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 
  • 2 łyżeczki cukru pudru, 
  • 200 ml śmietanki 30%, 
  • 2 gałki lodów waniliowych,
  • szczypta cukru wanilinowego.
Sposób przygotowania: 
  • Kawę rozpuszczalną zalać szklanką wrzątku, dodać cukier i wystudzić.
  • Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem.
  • Wystudzoną kawę rozlać do dwóch szklanek, dodać po 1 gałce lodów waniliowych.
  • Ubitą śmietanę przełożyć do szprycy i wyciskać dekoracyjnie do szklanki. 
  • Całość posypać niewielką ilością kawy.  
Produkty potrzebne do wykonania ciastek bezowych: 
  • 3 białka jaj, 
  • cukru tyle ile wynosi objętość jajek, 
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej. 
Sposób wykonania: 
  • Białka ubijamy na sztywną masę, 
  • Dodajemy cukier - stale ubijając ok.5-10 min.
  • Na koniec dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej - dokładnie mieszamy. 
  • Pulchną masę przekładamy do szprycy, wyciskamy na blachę. 
  • Pieczemy długo (suszymy) w temp. 120 stopni przez około 80 min.
  • Po wystudzeniu dekorujemy rozpuszczoną czekoladą.






















Smacznego! 

Deser przygotowała nasi uczniowie...

poniedziałek, 20 czerwca 2016

Zestaw obiadowy: kotlet drobiowy zapiekany z serem i brzoskwinią...


Produkty potrzebne do wykonania zestawu obiadowego:
  • 100 g fileta drobiowego (na 1 porcję) 
  • bułka tarta (do panierowania)
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz, 
  • jajko, 
  • puszka brzoskwiń (na 10 porcji),
  • 3 kg ziemniaków (na 10 porcji),
  • koperek siekany, sól i masło do ziemniaków,
  • ser żółty,
  • sałatka (ogórek, pomidor, cebula, sól i pieprz).

























Smacznego!
Zestaw obiadowy przygotowała klasa II THŻ.