Przygotowanie
babki marmurkowej :
Składniki:
- 4 jajka,
- 1 szkl. cukru,
- 1/2 szkl.
przegotowanej wody,
- 1/2 szkl. oleju,
- 2,5 szkl. mąki,
- szczypta soli,
- 1-2 krople ekstraktu
waniliowego lub śmietankowego,
- 2 łyżeczki proszku do
pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżka wody.
Wykonanie:
Białka ubić ze
szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania
powoli wsypywać cukier.
Następnie dodawać po
jednym żółtku, wodę, olej, proszek do pieczenia i mąkę.
Odłożyć 1/3 ciasta i
wsypać do niej kakao i 1 łyżkę wody.
Do blaszki o
wymiarach 12x40 wylać najpierw jasne ciasto a na wierzch ciemne.
Przemieszać widelcem
zgodnie z ruchem wskazówek zegara tak by powstał efekt marmurka.
Wstawić do nagrzanego
piekarnika i piec w temp 180 stopni przez ok 45 min do momentu "suchego
patyczka".
Przygotowanie
babki cytrynowej :
Składniki:
- 25 dag mąki,
- 25 dag cukru,
- 25 dag margaryny,
- 4 duże jajka,
- 1 duża cytryna,
- 1 łyżeczka proszku do
pieczenia.
Wykonanie:
Białka oddzielić od
żółtek. Żółtka utrzeć z miękką margaryną i cukrem.
Dodać startą na
tarce na małych oczkach skórkę z całej cytryny.
Następnie ubić na
sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i dodać do masy.
Na koniec wsypać mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką.
Przygotować foremkę
na babkę wysmarować masłem (lub
margaryną) i delikatnie wysypać bułką tartą.
Ciasto przełożyć łyżką do foremki. Piec 50 minut w
temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu babkę
wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, a następnie wyjąć z foremki.
Przygotowanie
babki piaskowej :
Składniki:
- 250g masła lub
margaryny,
- 200g cukru,
- 4 jajka,
- szczypta soli,
- 150g mąki pszennej,
- 150g mąki
ziemniaczanej.
Wykonanie :
Oddzielić żółtka od
białek.
Masło zmiksować na
najwyższych obrotach ze szczyptą soli na puszystą, jasną masę.
Dalej miksując, na
najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku.
Każde żółtko miksować
co najmniej 1 min. Osobno wymieszać mąkę
pszenną z ziemniaczaną.
Dodać stopniowo do
utartej masy. Nie mieszać za długo, tylko do połączenia składników. (Można
miksować na najniższych obrotach).
Białka ubić na
sztywno i wmieszać delikatnie łyżką drewnianą.
Ciasto przełożyć do
formy wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
Piec w nagrzanym
piekarniku ok. 60min. (do suchego patyczka) w temperaturze 160°C.
Ciasto pozostawić w
formie, aby lekko ostygło.
Następnie wyłożyć na
kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Posypać cukrem
pudrem.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
tortowej,
- 4 jaja,
- 0,5 kostki margaryny
do pieczenia,
- 0,5 szkl. cukru,
- 2-3 łyżki śmietany kwaśnej,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 cukier wanilinowy,
- 400 ml śmietany 30%,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1 śmietanfix,
- ewentualnie elementy dekoracyjne wg. uznania.
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 cukier wanilinowy,
- 400 ml śmietany 30%,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1 śmietanfix,
- ewentualnie elementy dekoracyjne wg. uznania.
Sposób przygotowania:
Ze składników: mąki, margaryny, 2 całych jaj, 2 żółtek, śmietany kwaśnej, cukru, cukru wanilinowego zagnieść szybko kruche ciasto.
Wyrobione ciasto odstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Foremki do babeczek natłuścić i wylepiać ciastem babeczki. Piec w temp. 160 stopni około 20-30 minut. Po upieczeniu wystudzić.
W między czasie przygotować bitą śmietanę z cukrem pudrem i śmietanfixem.
Ostudzone babeczki wyjąć z foremki i szprycować bitą śmietaną. Następnie udekorować według własnej fantazji. Zobaczcie my zrobiliśmy to tak:
SMACZNEGO!
Babeczki przygotowała klasy I TŻ oraz II TŻ.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz