niedziela, 20 marca 2016

Babeczkowy świat...

Przygotowanie babki marmurkowej :

Składniki:

- 4 jajka,
- 1 szkl. cukru,
- 1/2 szkl. przegotowanej wody,
- 1/2 szkl. oleju,
- 2,5 szkl. mąki,
- szczypta soli,
- 1-2 krople ekstraktu waniliowego lub śmietankowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżka wody.

Wykonanie:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania powoli wsypywać cukier.
Następnie dodawać po jednym żółtku, wodę, olej, proszek do pieczenia i mąkę.
Odłożyć 1/3 ciasta i wsypać do niej kakao i 1 łyżkę wody.
Do blaszki o wymiarach 12x40 wylać najpierw jasne ciasto a na wierzch ciemne.
Przemieszać widelcem zgodnie z ruchem wskazówek zegara tak by powstał efekt marmurka.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni przez ok 45 min do momentu "suchego patyczka".













Przygotowanie babki cytrynowej :

Składniki:

- 25 dag mąki,
- 25 dag cukru,
- 25 dag margaryny,
- 4 duże jajka,
- 1 duża cytryna,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z miękką margaryną i cukrem.
Dodać startą na tarce na małych oczkach skórkę z całej cytryny.
Następnie ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i dodać do masy.
Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką.
Przygotować foremkę na babkę  wysmarować masłem (lub margaryną) i delikatnie wysypać bułką tartą. 
Ciasto przełożyć łyżką do foremki. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu babkę wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, a następnie wyjąć z foremki.


Przygotowanie babki piaskowej :

Składniki:

- 250g masła lub margaryny,
- 200g cukru,
- 4 jajka,
- szczypta soli,
- 150g mąki pszennej,
- 150g mąki ziemniaczanej.

Wykonanie :

Oddzielić żółtka od białek.
Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na puszystą, jasną masę.
Dalej miksując, na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku.
Każde żółtko miksować co najmniej 1 min. Osobno wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną.
Dodać stopniowo do utartej masy. Nie mieszać za długo, tylko do połączenia składników. (Można miksować na najniższych obrotach).
Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie łyżką drewnianą.
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60min. (do suchego patyczka) w temperaturze 160°C.
Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło.
Następnie wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.



Przygotowanie babeczek z ciasta kruchego:


Składniki:

- 400 g mąki pszennej tortowej,
- 4 jaja,
- 0,5 kostki margaryny do pieczenia,
- 0,5 szkl. cukru,
- 2-3 łyżki śmietany kwaśnej,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy,
- 400 ml śmietany 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 śmietanfix,
- ewentualnie elementy dekoracyjne wg. uznania.      

Sposób przygotowania: 
Ze składników: mąki, margaryny, 2 całych jaj, 2 żółtek, śmietany kwaśnej, cukru, cukru wanilinowego zagnieść szybko kruche ciasto. 


Wyrobione ciasto odstawić do lodówki na około 1 godzinę.


Foremki do babeczek natłuścić i wylepiać ciastem babeczki. Piec w temp. 160 stopni około 20-30 minut. Po upieczeniu wystudzić. 


W między czasie przygotować bitą śmietanę z cukrem pudrem i śmietanfixem.


Ostudzone babeczki wyjąć z foremki i szprycować bitą śmietaną. Następnie udekorować według własnej fantazji. Zobaczcie my zrobiliśmy to tak: 


SMACZNEGO! 
Babeczki przygotowała klasy I TŻ oraz II TŻ.

 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz