niedziela, 17 kwietnia 2016

Ciekawostki kulinarne #2

Czy wiecie że...

Skórka pomarańczowa...

Aby skórka z pomarańczy lub cytryny nie przyklejała się do tarki wystarczy, że wcześniej posmarujemy tarkę odrobiną oliwy.

Pieczywo...

Chleb dłużej zachowa świeżość, jeśli umieścimy w chlebaku surowe jabłko.

Szkodniki w pojemnikach z żywnością...

Jeżeli chcemy zapobiec zalęgnięciu się szkodników w pojemnikach, w których trzymamy mąkę, kaszę lub ryż, umieśćmy w środku liść laurowy. 

Masło - czy wiesz co jesz?  

Masło otrzymuje się z mleka (zwykle krowiego). Według norm unijnych nie może zawierać mniej niż 82 % tłuszczu i więcej niż 16% wody. 
Jak sprawdzić czy kupione masło jest prawdziwe?
  • Nie powinno zawierać dodatku tłuszczów roślinnych.
  • Ma wyraźny śmietankowy zapach, lekko słomkową barwę, a w okresie zimowym jest prawie białe.
  • Wyjęte prosto z lodówki nie jest plastyczne, nie ugina się pod palcami.
  • Po wyjęciu z opakowania jest twarde i kruszy się (rozsmarowuje się dopiero po kilku minutach).
  • Jest droższe od tanich miksów do smarowania chleba.

Kiedy solimy zupy?

Zupy powinniśmy solić dopiero pod koniec gotowania, a właściwie 1/3 czasu przed zakończeniem procesu obróbki termicznej. Wyznacznikiem jest tu miękkość warzyw. 

Domowy kolorowy lukier...

Co należy dodać do już gotowego lukru, aby powstały następujące kolory:
  • ŻÓŁTY - kurkuma
  • JASNORÓŻOWY - przetarte przez sitko maliny
  • PASTELOWA ZIELEŃ - roztarte avocado
  • CZERWONY - sok z buraka
  • POMARAŃCZOWY - sok z pomarańczy

 

Opracowała:Wiktoria Gaweł



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz