Skórka pomarańczowa...
Aby skórka z pomarańczy lub cytryny nie przyklejała się do tarki wystarczy, że wcześniej posmarujemy tarkę odrobiną oliwy.
Pieczywo...
Chleb dłużej zachowa świeżość, jeśli umieścimy w chlebaku surowe jabłko.
Szkodniki w pojemnikach z żywnością...
Jeżeli chcemy zapobiec zalęgnięciu się szkodników w pojemnikach, w których trzymamy mąkę, kaszę lub ryż, umieśćmy w środku liść laurowy.
Masło - czy wiesz co jesz?
Masło otrzymuje się z mleka (zwykle krowiego). Według norm unijnych nie może zawierać mniej niż 82 % tłuszczu i więcej niż 16% wody.
Jak sprawdzić czy kupione masło jest prawdziwe?
- Nie powinno zawierać dodatku tłuszczów roślinnych.
- Ma wyraźny śmietankowy zapach, lekko słomkową barwę, a w okresie zimowym jest prawie białe.
- Wyjęte prosto z lodówki nie jest plastyczne, nie ugina się pod palcami.
- Po wyjęciu z opakowania jest twarde i kruszy się (rozsmarowuje się dopiero po kilku minutach).
- Jest droższe od tanich miksów do smarowania chleba.
Kiedy solimy zupy?
Zupy powinniśmy solić dopiero pod koniec gotowania, a właściwie 1/3 czasu przed zakończeniem procesu obróbki termicznej. Wyznacznikiem jest tu miękkość warzyw.
Zupy powinniśmy solić dopiero pod koniec gotowania, a właściwie 1/3 czasu przed zakończeniem procesu obróbki termicznej. Wyznacznikiem jest tu miękkość warzyw.
Domowy kolorowy lukier...
Co należy dodać do już gotowego lukru, aby powstały następujące kolory:
Co należy dodać do już gotowego lukru, aby powstały następujące kolory:
- ŻÓŁTY - kurkuma
- JASNORÓŻOWY - przetarte przez sitko maliny
- PASTELOWA ZIELEŃ - roztarte avocado
- CZERWONY - sok z buraka
- POMARAŃCZOWY - sok z pomarańczy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz