poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Zestaw obiadowy: kotleciki z zemiaczkami i surówką z marchwi...


Produkty potrzebne do wykonania dania:
  • 500g mięso mielone,
  • 30g kajzerka lub bułka wrocławska,
  • 100g bułka tarta,
  • 1 jajko,
  • olej do smażenia,
  • 1 cebula,
  • przyprawy (sól, pieprz),
  • 1kg ziemniaki,
  • sól,
  • koperek,
  • 0,5kg marchew,
  • 1szt. pomarańcz,
  • 2 łyżeczki cukieru.
Technika wykonania kotleta mielonego:

  • Cebule umyć obrać, ponownie umyć i pokroić w kostkę. Następnie podsmażyć na złocisty kolor z niewielką ilością oleju.

  •  Mięso przełożyć do miski. Namoczyć kajzerkę. Jajko sparzyć i wybić do szklanki.
  • Do mięsa dodać : usmażoną cebulę, wybite jajko, namoczoną i rozdrobnioną kajzerkę oraz przyprawy (sól i pieprz do smaku).
  • Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę, formujemy jednakowe wielkości owalne kotlety, panierujemy w bułce tartej.


  •  Smażymy na złoty kolor z obu stron.





Technika wykonania ziemniaków:
  • Ziemniaki umyć obrać i ponownie umyć.
  • Zagotować osoloną wody.
  • Wrzucić ziemniaki do wrzącej wod.
  • Gotować około 20 min do miękkości.
  • Gdy ziemniaki będą miękkie odcedzić je z wody.
  • Następnie ubić i dodać śmietanę lub masło.


Technika wykonania surówki:
  • Marchew i pomarańcz umyć i obrać, następnie zetrzeć na tartce o grubych oczkach.
  • Pomarańcz pokroić w kostkę.
  • Wrzucić do miski dodać trochę cukru i dokładnie wymieszać.

SMACZNEGO !!
Zestaw obiadowy wykonała klasa ITŻ.

OPRACOWAŁA : ADRIANNA DZIÓŁKO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz