Produkty potrzebne do wykonania dania:
- 500g mięso mielone,
- 30g kajzerka lub bułka wrocławska,
- 100g bułka tarta,
- 1 jajko,
- olej do smażenia,
- 1 cebula,
- przyprawy (sól, pieprz),
- 1kg ziemniaki,
- sól,
- koperek,
- 0,5kg marchew,
- 1szt. pomarańcz,
- 2 łyżeczki cukieru.
- Cebule umyć obrać, ponownie umyć i pokroić w kostkę. Następnie podsmażyć na złocisty kolor z niewielką ilością oleju.
- Mięso przełożyć do miski. Namoczyć kajzerkę. Jajko sparzyć i wybić do szklanki.
- Do mięsa dodać : usmażoną cebulę, wybite jajko, namoczoną i rozdrobnioną kajzerkę oraz przyprawy (sól i pieprz do smaku).
- Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę, formujemy jednakowe wielkości owalne kotlety, panierujemy w bułce tartej.
- Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Technika wykonania ziemniaków:
- Ziemniaki umyć obrać i ponownie umyć.
- Zagotować osoloną wody.
- Wrzucić ziemniaki do wrzącej wod.
- Gotować około 20 min do miękkości.
- Gdy ziemniaki będą miękkie odcedzić je z wody.
- Następnie ubić i dodać śmietanę lub masło.
Technika wykonania surówki:
- Marchew i pomarańcz umyć i obrać, następnie zetrzeć na tartce o grubych oczkach.
- Pomarańcz pokroić w kostkę.
- Wrzucić do miski dodać trochę cukru i dokładnie wymieszać.
SMACZNEGO !!
Zestaw obiadowy wykonała klasa ITŻ.
OPRACOWAŁA : ADRIANNA DZIÓŁKO
Zestaw obiadowy wykonała klasa ITŻ.
OPRACOWAŁA : ADRIANNA DZIÓŁKO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz