Produkty potrzebne do wykonania ciasta na strucla:
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 5 jajka (w tym 1 do posmarowania strucli),
- 0,5 kostki masła,
- 3/4 szklanki cukru,
- 4 dag drożdży,
- 1 szklanka mleka,
- 1 cukier wanilinowy,
- tłuszcz lub papier do formy.
Produkty
potrzebne do wykonania nadzienia do strucla:
- 1 kg jabłek,
- 0,5 szklanki cukru,
- cynamon - do smaku,
- 0,5 szklanki wody,
- 2 łyżki bułki tartej.
Wykonanie strucli:
Drożdże rozetrzeć z jedną
łyżeczką cukru, 1/3 ciepłego mleka i 2 łyżeczkami mąki - poczekać aż wyrosną.
Wyrośnięte drożdże oddać do
przesianej mąki. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym - dodać do mąki z
drożdżami. Całość starannie wyrabiać dodać ciepły tłuszcz (0,5 kostki
masła) i mleko. Ciasto tak długo wyrabiać aż powstanie gładka masa i będzie
"odchodzić" od ręki. Pozostawić do wyrośnięcia.
Jabłka umyć, obrać, usunąć
gniazda nasienne. Dodać 1/2 szklanki wody i dusić około 10-15 min. często
mieszając. Na koniec dodać cukier i cynamon do smaku. Masę pozostawić do
wystudzenia. Następnie dodać 2 łyżki bułki tartej w celu zagęszczenia farszu.
Gdy ciasto potroi swoją objętość
rozwałkować je na dwa prostokąty o grubości ok. 0,3-0,5 mm. Rozłożyć wystudzoną
masę jabłkową, ciasno zwinąć.
Powstałą roladę przeciąć przez środek ostrym
nożem pozostawiając 2-3 cm od końca w całości. Każdą z przeciętych części
zapleść.
Końcówki rozciętej części rolady
podwinąć aby powstało ładne zakończenie. Tak przygotowaną roladę posmarować
rozmąconym jajkiem.Wierzch strucli można posypać
cukrem.
Roladę ułożyć na wyłożą papierem
do pieczenia blaszkę. Pozostawiamy 20-30 min do ponownego wyrośnięcia. Piec
20-30 min w temp. 200 o C.
Podawać wystudzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz