wtorek, 26 kwietnia 2016

Strucla z jabłkami...

Produkty potrzebne do wykonania ciasta na strucla:
  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 5 jajka (w tym 1 do posmarowania strucli), 
  • 0,5 kostki masła,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 4 dag drożdży,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • tłuszcz lub papier do formy.

Produkty potrzebne do wykonania nadzienia do strucla:
  • 1 kg jabłek,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • cynamon - do smaku,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 2 łyżki bułki tartej.

Wykonanie strucli: 

Drożdże rozetrzeć z jedną łyżeczką cukru, 1/3 ciepłego mleka i 2 łyżeczkami mąki - poczekać aż wyrosną. 
Wyrośnięte drożdże oddać do przesianej mąki. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym - dodać do mąki z drożdżami. Całość starannie wyrabiać dodać ciepły tłuszcz (0,5 kostki masła) i mleko. Ciasto tak długo wyrabiać aż powstanie gładka masa i będzie "odchodzić" od ręki. Pozostawić do wyrośnięcia. 

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Dodać 1/2 szklanki wody i dusić około 10-15 min. często mieszając. Na koniec dodać cukier i cynamon do smaku. Masę pozostawić do wystudzenia. Następnie dodać 2 łyżki bułki tartej w celu zagęszczenia farszu. 

Gdy ciasto potroi swoją objętość rozwałkować je na dwa prostokąty o grubości ok. 0,3-0,5 mm. Rozłożyć wystudzoną masę jabłkową, ciasno zwinąć. 

Powstałą roladę przeciąć przez środek ostrym nożem pozostawiając 2-3 cm od końca w całości. Każdą z przeciętych części zapleść. 

Końcówki rozciętej części rolady podwinąć aby powstało ładne zakończenie. Tak przygotowaną roladę posmarować rozmąconym jajkiem.Wierzch strucli można posypać cukrem.  

Roladę ułożyć na wyłożą papierem do pieczenia blaszkę. Pozostawiamy 20-30 min do ponownego wyrośnięcia. Piec 20-30 min w temp. 200 o C. 


Podawać wystudzone.



 

SMACZNEGO! 

Strucla przygotowała klasa II TŻ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz