sobota, 9 kwietnia 2016

Ciekawostki kulinarne #1

Czy wiecie że...

Ciasta 
  • Jeśli zabraknie nam bułki tartej do posypania tortownicy, możemy ją zastąpić wiórkami kokosowymi, otrębami, kakao, zmiażdżonymi płatkami kukurydzianymi lub drobno posiekanymi orzechami.
 


Zupy
  • Przesoloną zupę uratuje surowy ziemniak wrzucony do garnka lub kilka łyżek surowego ryżu zawiniętego w gazę.
 

Nabiał
  • Przypalone mleko uratujemy gotując je ponownie ze szczyptą soli.
 
Owoce
  • Jeśli nie lubimy pestek w pomarańczy należy wybierać te owoce, które w swej górnej części mają tzw. "pępek", jest to dowodem na to, że pomarańcza jest bezpestkowa.
  • Jeśli chcemy by owoce w kompocie nie rozpadły się, należy włożyć do wody skórkę z cytryny.
  • Zielone banany szybciej dojrzeją, jeśli włożymy je do foliowego woreczka zaraz z jabłkiem.
  • Cytrusy możemy odświeżyć wkładając je na ok. 30 min do ciepłej wody.
  • Aby cytryna i limetka były bardziej soczyste przed rozcięciem owoców należy je zrolować dłonią.
  • Jabłko zaraz po obraniu skrapiamy sokiem z cytryny, dzięki temu nie ściemnieje. Połówka jabłka włożona do lodówki neutralizuje nieprzyjemny zapach.
Warzywa
  • Świeżego ogórka zawsze obieramy od strony jasnej do ciemnej, w przeciwnym razie będzie miał gorzki posmak.
  • Palenie w przełyku po zjedzeniu papryczki chilli zniwelujemy kromką chleba. Nigdy nie popijajmy zimną wodą!. 
  •  Podczas gotowania białej kapusty na gołąbki, do miejsca po wyciętym głąbie należy wlać łyżkę oleju, łatwiej będzie nam oddzielać podgotowane liście.
  • Sałatę przed podaniem należy umyć i dobrze osuszyć, aby w sałatce nie "opadła". Każdy rodzaj sałaty rwiemy w dłoniach, dzięki temu będzie nie tylko krucha, ale także zachowa cenne witaminy, które przy kontakcie z ostrzem noża ulegają zniszczeniu. 
Mięsa/Ryby

  • Rybę można szybko rozmrozić zanurzając ją w naczyniu z mlekiem, lub gazowaną wodą. Przed przygotowaniem należy ją dobrze odsączyć na ręczniku papierowym.

Opracowały: 
Klaudia Owczarek oraz Magdalena Choińska  


 
 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz