- 2 szklanki mąki,
- 2 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- woda(jeśli ciasto jest za gęste),
- 2 łyżki oleju + olej do smażenia,
- szczypta soli.
Technika wykonania naleśników:
Jajka umyć i sparzyć, wybić do miski. Dodać pozostałe składniki i wszystko razem zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste to dolać odrobinę wody. Może to być woda zwykła lub gazowana.
Z przygotowanego ciasta usmażyć naleśniki. Powinny być jasne - nieprzypalone.
Produkty na farsz:
- 40 dkg pieczarek,
- 20 dkg żółtego sera w kawałku,
- 1 średnia cebula,
- 2 łyżki oleju,
- sól i pieprz do smaku,
- bułka tarta i jajko do panierowania krokietów,
- olej do usmażenia gotowych krokietów.
Technika wykonania farszu:
Pieczarki i cebulę umyć,obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojone warzywa. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Farsz doprawić solą i pieprzem.
Na przygotowanych naleśnikach ułożyć farsz, posypać tartym serem. Uformować krokiety.
Umyte, sparzone jajko wybić do miseczki i rozmącić.
Przygotowane krokiety zanurzyć w jajku i panierować w bułce tartej.
Krokiety smażyć na rozgrzanym oleju, na jasnozłoty kolor.
Na zajęciach będziemy robić też inne, ale równie smaczne krokiety.
KROKIETY Z SEREM I PIECZARKAMI PRZYGOTOWANE PRZEZ KLASĘ I TŻ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz