poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Krokiety z serem i pieczarkami...

Produkty potrzebne do wykonania:


  • 2 szklanki mąki,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • woda(jeśli ciasto jest za gęste), 
  • 2 łyżki oleju + olej do smażenia,
  • szczypta soli.

Technika wykonania naleśników:

Jajka umyć i sparzyć, wybić do miski. Dodać pozostałe składniki i wszystko razem zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste to dolać odrobinę wody. Może to być woda zwykła lub gazowana.





 Z przygotowanego ciasta usmażyć naleśniki. Powinny być jasne - nieprzypalone.





Produkty na farsz:
  • 40 dkg pieczarek,
  • 20 dkg żółtego sera w kawałku,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta i jajko do panierowania krokietów,
  • olej do usmażenia gotowych krokietów.

Technika wykonania farszu:

Pieczarki i cebulę umyć,obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojone warzywa. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Farsz doprawić solą i pieprzem. 











 Na przygotowanych naleśnikach ułożyć farsz, posypać tartym serem. Uformować krokiety.









Umyte, sparzone jajko wybić do miseczki i rozmącić. 


Przygotowane krokiety zanurzyć w jajku i panierować w bułce tartej.






 
 Krokiety smażyć na rozgrzanym oleju, na jasnozłoty kolor. 








Na zajęciach będziemy robić też inne, ale równie smaczne krokiety.


KROKIETY Z SEREM I PIECZARKAMI PRZYGOTOWANE PRZEZ KLASĘ I TŻ 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz