piątek, 22 kwietnia 2016

Ciekawostki kulinarne #3

Czy wiecie że herbata...

Wszystko o herbacie i jej smaku!

Tak naprawdę to ile liści na krzewie herbacianym, tyle dzisiaj rodzajów tego napoju. Każdy bowiem liść ma inny smak, a więc ich połączenie za każdym razem stanowi nowe nuty smakowe. Wyszczególnić można kilka znanych rodzajów. 
 
Najpopularniejsza jest czarna herbata, zielona herbata też jest chętnie spożywana, bo dobrze znane są jej właściwości lecznicze. Tak samo jest z herbatą czerwoną oraz Pu-Ehr, które także są często zaparzane ze względu na dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Istnieje też biały napar, który jest rozpoznawalny i już dawno zyskał uznanie herbacianych smakoszy, dzięki szlachetnemu i delikatnemu smakowi herbaty zaparzanej z młodych pączków.


Foodpairing – na czym tak naprawdę polega?

Foodpairing to bardzo świeża sprawa – jest to dosyć rewolucyjny sposób doskonalenia znanych potraw i tworzenia nowych połączeń smakowych. Niekiedy łączenia smaków są dosyć oryginalne i na pierwszy rzut oka, wydają się dziwne. 
Foodpairing uprawiają przede wszystkim kulinarni amatorzy i znawcy kulinarni. Jest to także pewnego rodzaju nauka, która tłumaczy, dlaczego pewne połączenia smaków się sprawdzają. Wynika z niej, że aromat składników decyduje o tym, że te na pozór nie pasujące do siebie składniki, mogą tworzyć doskonałe powiązania.
 
Kilka przykładów foodpairingu Niektóre połączenia mogą zaskakiwać, ale warto spróbować ich w domu:
  1. Mandarynki z tymiankiem
  2. Ogórek zielony z truskawką
  3. Czekolada i chilli – znane już połączenie
  4. Banan i pietruszka

Opracowała: Klaudia Owczarek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz