wtorek, 5 kwietnia 2016

Bułeczki drożdżowe z jabłkami...


Produkty potrzebne do wykonania ciasta - 25 sztuk:
  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 5 jajka (w tym 1 do posmarowania bułeczki),
  • 0,5 kostki masła,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 4 dag drożdży,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • tłuszcz lub papier do formy.

Produkty potrzebne do wykonania nadzienia do bułeczek:

  • 1 kg jabłek,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 0,5 szklanki wody,
  • cynamon - do smaku, 
  • 2 łyżki bułki tartej.  
lub
  • 400 g marmolady twardej wieloowocowej.

Wykonanie bułeczek:
Drożdże rozetrzeć z jedną łyżeczką cukru, 1/3 ciepłego mleka i 2 łyżeczkami mąki - poczekać aż wyrosną.
Wyrośnięte drożdże oddać do przesianej mąki. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym - dodać do mąki z drożdżami.

Całość starannie wyrabiać dodać ciepły tłuszcz (0,5 kostki masła) i mleko. Ciasto tak długo wyrabiać aż powstanie gładka masa i będzie "odchodzić" od ręki. Pozostawić do wyrośnięcia.

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Dodać 1/2 szklanki wody i dusić około 10-15 min. często mieszając. Na koniec dodać cukier i cynamon do smaku. Masę pozostawić do wystudzenia. Następnie dodać 2 łyżki bułki tartej w celu zagęszczenia farszu. 

Gdy ciasto potroi swoją objętość rozwałkować je na jeden prostokąt o grubości ok. 0,4-0,5 mm.


Rozłożyć wystudzoną masę jabłkową, ciasno zwinąć.

Powstałą roladę pociąć na 1,5 cm plastry.


Ułożyć na wyłożą papierem do pieczenia/natłuszczoną blaszkę.


Piec krótko 15-20 min w temp. 200 o C.

Uwaga: plastry rolady można układać na blaszce w rzędach - pozostawiając 2-3 cm przerwy. Po upieczeniu każda bułeczka będzie osobno. Można też układać plastry bliżej siebie-po upieczeniu będą stanowiły całość a bułeczki będziemy odrywać. 

Podawać wystudzone i posypane cukrem pudrem.



SMACZNEGO! 

Bułeczki przygotowała klasa II Ż




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz