Produkty potrzebne do wykonania ciasta - 25 sztuk:
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 5 jajka (w tym 1 do posmarowania bułeczki),
- 0,5 kostki masła,
- 3/4 szklanki cukru,
- 4 dag drożdży,
- 1 szklanka mleka,
- 1 cukier wanilinowy,
- tłuszcz lub papier do formy.
Produkty
potrzebne do wykonania nadzienia do bułeczek:
- 1 kg jabłek,
- 0,5 szklanki cukru,
- 0,5 szklanki wody,
- cynamon - do smaku,
- 2 łyżki bułki tartej.
- 400 g marmolady twardej wieloowocowej.
Wykonanie bułeczek:
Drożdże rozetrzeć z jedną
łyżeczką cukru, 1/3 ciepłego mleka i 2 łyżeczkami mąki - poczekać aż wyrosną.
Wyrośnięte drożdże oddać do
przesianej mąki. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym - dodać do mąki z
drożdżami.
Całość starannie wyrabiać dodać ciepły tłuszcz (0,5 kostki masła) i mleko. Ciasto tak długo wyrabiać aż powstanie gładka masa i będzie "odchodzić" od ręki. Pozostawić do wyrośnięcia.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Dodać 1/2 szklanki wody i dusić około 10-15 min. często mieszając. Na koniec dodać cukier i cynamon do smaku. Masę pozostawić do wystudzenia. Następnie dodać 2 łyżki bułki tartej w celu zagęszczenia farszu.
Gdy ciasto potroi swoją objętość
rozwałkować je na jeden prostokąt o grubości ok. 0,4-0,5 mm.
Rozłożyć wystudzoną masę jabłkową, ciasno zwinąć.
Rozłożyć wystudzoną masę jabłkową, ciasno zwinąć.
Powstałą roladę pociąć na 1,5
cm plastry.
Ułożyć na wyłożą papierem do pieczenia/natłuszczoną blaszkę.
Piec krótko 15-20 min w temp. 200 o C.
Ułożyć na wyłożą papierem do pieczenia/natłuszczoną blaszkę.
Piec krótko 15-20 min w temp. 200 o C.
Uwaga: plastry rolady można
układać na blaszce w rzędach - pozostawiając 2-3 cm przerwy. Po upieczeniu
każda bułeczka będzie osobno. Można też układać plastry bliżej siebie-po
upieczeniu będą stanowiły całość a bułeczki będziemy odrywać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz