czwartek, 21 kwietnia 2016

Knedle ze szpinakiem lub owocami...

Produkty potrzebne do wykonania:

Ciasto ziemniaczane:
  • 1 kg ziemniaków,
  • ok. 20 dkg mąki ziemniaczanej,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1 jajko.
Farsz słony (szpinakowy):
  • 1 paczka szpinaku mrożonego,
  • 1 łyżka masła, 
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 3 ząbki czosnku, 
  • szczyptę soli.
Farsz słodki (owocowy):
  • 0,5 kg. truskawek lub wiśni (bez pestek) lub śliwek (bez pestek),
  • 2-3 łyżki cukru.
Wykonanie farszu szpinakowego:
  1. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, dodać paczkę rozmrożonego szpinaku, dusić pod przykryciem ok.5-7min.
  2. Do szpinaku dodać 2 łyżki śmietany, posiekany czosnek, sól i łyżki mąki (rozsypać po całym szpinaku)
  3. Całość farszu mieszamy doprowadzając do wrzenia, następnie studzimy go.
  4. Tak przygotowanym farszem nadziewać masę ziemniaczaną robiąc kulę ze szpinakiem. 

Wykonanie farszu owocowego:
  1. Truskawki, śliwki lub wiśnie posłodzić, faszerować masę ziemniaczaną robiąc kulę.  

 

Wykonanie knedli:

Ziemniaki umyć, ugotować i wystudzić i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa.


     Do masy ziemniaczanej dodać mąkę ziemniaczaną, jajko i sól.



    Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę.


    Następnie uformować wałki; pokroić je na jednakowe kawałki ciasta.


    Z przygotowanych "porcji" robić w dłoniach placki, nadawać nadziewać odpowiednio farszem szpinakowym lub owocami.


    Uformować jednakowej wielkości kulę.


    Zagotować wodę i osolić ją.
    Tak przygotowane knedle gotować we wrzątku ok. 4 min od wypłynięcia.

    Wyjąć łyżką cedzakową.


    Podawać gorące polane masłem.


    SMACZNEGO! 

    Knedle przygotowała klasa II TŻ. 


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz