Produkty potrzebne do wykonania:
Ciasto ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków,
- ok. 20 dkg mąki ziemniaczanej,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1 jajko.
Farsz słony (szpinakowy):
- 1 paczka szpinaku mrożonego,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 3 ząbki czosnku,
- szczyptę soli.
Farsz słodki (owocowy):
- 0,5 kg. truskawek lub wiśni (bez pestek) lub śliwek (bez pestek),
- 2-3 łyżki cukru.
Wykonanie farszu szpinakowego:
- Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, dodać paczkę rozmrożonego szpinaku, dusić pod przykryciem ok.5-7min.
- Do szpinaku dodać 2 łyżki śmietany, posiekany czosnek, sól i łyżki mąki (rozsypać po całym szpinaku)
- Całość farszu mieszamy doprowadzając do wrzenia, następnie studzimy go.
- Tak przygotowanym farszem nadziewać masę ziemniaczaną robiąc kulę ze szpinakiem.
Wykonanie farszu owocowego:
- Truskawki, śliwki lub wiśnie posłodzić, faszerować masę ziemniaczaną robiąc kulę.
Wykonanie knedli:
Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę.
Następnie uformować wałki; pokroić je na jednakowe kawałki ciasta.
Z przygotowanych "porcji" robić w dłoniach placki, nadawać nadziewać odpowiednio farszem szpinakowym lub owocami.
Uformować jednakowej wielkości kulę.
Zagotować wodę i osolić ją.
Tak przygotowane knedle gotować we wrzątku ok. 4 min od wypłynięcia.
Wyjąć łyżką cedzakową.
Podawać gorące polane masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz