poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Rożki krucho-drożdżowe z dipem koperkowym...

Produkty potrzebne do wykonania:

Ciasto:
    • 250g mąki pszennej,
    • 80g margaryny,  
    • 50g smalcu,
    • 2 szt. jajka,
    • 1 łyżka śmietany 18%,
    • 20g drożdży świeżych,
    • szczypta soli.
    Nadzienie:
    • 30 dkg twarogu mielonego,
    • 150 g żółtego sera,
    • 150 g świeżych pieczarek, 
    • 2 cebule,
    • łyżka masła,
    • sól i pieprz do smaku.
    Dip koperkowy:
    • 300 ml jogurtu naturalnego,
    • 100 ml majonezu,
    • 50 ml śmietany 18%,
    • pęczek koperku,
    • ząbek czosnku,
    • sól i cukier do smaku. 

    Wykonanie dania:  

    Dip koperkowy:
    • Przeprowadzić obróbkę wstępną koperku, drobno posiekać. Jogurt, majonez, śmietanę połączyć w jednolitą masę dodać rozdrobniony czosnek i koperek. Doprawić do smaku.  



    Ciasto:
    • Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę, smalec, szczyptę soli, posiekać nożem.

    • Ze śmietany, żółtka oraz drożdży sporządzić mieszaninę i dodać do mąki z posiekanym tłuszczem.
    • Zarobić ciasto, krótko wyrobić i schłodzić w lodówce przez 20 min.

    Nadzienie:
    • Przeprowadzić obróbkę wstępną pieczarek i cebuli. 



    •  Pokroić cebulę w kostkę, pieczarki zetrzeć na tarce. Zrumienić na maśle cebulę. Następnie dodać pieczarki, udusić do odparowania.
    •  Do sera białego dodać przestudzone pieczarki i starty na tarce z drobnymi oczkami ser żółty. Doprawić przyprawami.

    • Ciasto krucho-drożdżowe podzielić, a następnie rozwałkować.
    • Wykroić 12 jednakowych kwadratów. 
    •  Nałożyć nadzienie, złożyć po przekątnej w kształt trójkąta. Skleić. Posmarować białkiem. 

    • Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200st.C w czasie ok. 30 min.







     

    SMACZNEGO! 

    Rożki przygotowała klasa II TŻ. 

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz