Ciasto:
- 250g mąki pszennej,
- 80g margaryny,
- 50g smalcu,
- 2 szt. jajka,
- 1 łyżka śmietany 18%,
- 20g drożdży świeżych,
- szczypta soli.
Nadzienie:
- 30 dkg twarogu mielonego,
- 150 g żółtego sera,
- 150 g świeżych pieczarek,
- 2 cebule,
- łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku.
Dip koperkowy:
- 300 ml jogurtu naturalnego,
- 100 ml majonezu,
- 50 ml śmietany 18%,
- pęczek koperku,
- ząbek czosnku,
- sól i cukier do smaku.
Wykonanie dania:
Dip koperkowy:
- Przeprowadzić obróbkę wstępną koperku, drobno posiekać. Jogurt, majonez, śmietanę połączyć w jednolitą masę dodać rozdrobniony czosnek i koperek. Doprawić do smaku.
Ciasto:
- Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę, smalec, szczyptę soli, posiekać nożem.
- Ze śmietany, żółtka oraz drożdży sporządzić mieszaninę i dodać do mąki z posiekanym tłuszczem.
- Zarobić ciasto, krótko wyrobić i schłodzić w lodówce przez 20 min.
Nadzienie:
- Przeprowadzić obróbkę wstępną pieczarek i cebuli.
- Pokroić cebulę w kostkę, pieczarki zetrzeć na tarce. Zrumienić na maśle cebulę. Następnie dodać pieczarki, udusić do odparowania.
- Do sera białego dodać przestudzone pieczarki i starty na tarce z drobnymi oczkami ser żółty. Doprawić przyprawami.
- Ciasto krucho-drożdżowe podzielić, a następnie rozwałkować.
- Wykroić 12 jednakowych kwadratów.
- Nałożyć nadzienie, złożyć po przekątnej w kształt trójkąta. Skleić. Posmarować białkiem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200st.C w czasie ok. 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz