Produkty potrzebne do wykonania:
- 6 ziemniaków (porcja dla 6 osób),
- 2 cebulę,
- 2 łyżki margaryny,
- 150 g żółtego sera,
- 1 łyżka oleju,
- bazylia; oregano; sól; pieprz do smaku.
Wykonanie dania:
- Ziemniaki wyszorować i ugotować w łupinach, a następnie ostudzić.
- Każdego ziemniaka przekroić wzdłuż i wydrążyć (powstaną "łódeczki").
- Cebulę umyć, obrać; posiekać i podsmażyć na margarynie.
- Całość dodać do ziemniaków wydrążonych z "łódeczek".
- Ziemniaki z cebulą dokładnie wymieszać i dość mocno doprawić do smaku (oregano i bazylią).
- Przygotowanym farszem napełnić "łódeczki" ziemniaczane.
- Każdą "łódeczkę" posypać startym żółtym serem.
SMACZNEGO!
Ziemniaki faszerowane przygotowała klasa I TŻ.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz