niedziela, 20 marca 2016

Ptysie na słono...

Produkty potrzebne do wykonania ciasta ptysiowego:
  • 18 dag mąki pszennej,
  • 4-5 jajka,
  • 8 dag masła,
  • 250 ml wody,
  • tłuszcz lub papier do formy. 
Dodatki do ptysi:

  • 200 g sera twarogowego mielonego,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 ogórek zielony,
  • 1 pomidor.    

Wykonanie: 

Wodę zagotować z tłuszczem i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wsypać mąkę, ściągnąć garnek z kuchenki, ucierać szybko i starannie aby nie było grudek mąki. Ciasto powinno być lśniące i gładkie. Całość lekko schłodzić.Następnie dodawać po 1 jajku ciągle ucierając. Przy dodawaniu ostatnich jaj uważać aby ciasto było odpowiednio gęste.Ciasto wyrabiać do ostudzenia. 

Masę ptysiową przełożyć do szprycki i wyciskać małe rozetki zachowując między nimi odstępy. 

Piec 15-20 min w temp. 2000 C.

Uwaga: w czasie pieczenia nie otwierać drzwiczek piekarnika bo ptysie opadną. 


Po upieczeniu wystudzić. 

Przekroić na pół. Dół ptysia napełnić serkiem twarogowym wyciskanym ze szprycki i dodać to co lubimy. My daliśmy koperek, pokrojone warzywa: ogórek oraz pomidor. Górną część ptysia ułożyć na dolną część. 


SMACZNEGO! 
Ptysie przygotowała klasa II TŻ.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz