- 18 dag mąki pszennej,
- 4-5 jajka,
- 8 dag masła,
- 250 ml wody,
- tłuszcz lub papier do formy.
Dodatki
do ptysi:
- 200 g sera twarogowego mielonego,
- 1 pęczek koperku,
- 1 ogórek zielony,
- 1 pomidor.
Wykonanie:
Wodę zagotować z tłuszczem i
szczyptą soli. Na wrzącą wodę wsypać mąkę,
ściągnąć garnek z kuchenki, ucierać szybko i starannie aby nie było grudek
mąki. Ciasto powinno być lśniące i gładkie. Całość lekko schłodzić.Następnie dodawać po 1 jajku
ciągle ucierając. Przy dodawaniu ostatnich jaj uważać aby ciasto było
odpowiednio gęste.Ciasto wyrabiać do ostudzenia.
Masę ptysiową przełożyć do
szprycki i wyciskać małe rozetki zachowując między nimi odstępy.
Piec 15-20 min
w temp. 2000 C.
Uwaga: w czasie pieczenia nie
otwierać drzwiczek piekarnika bo ptysie opadną.
Po upieczeniu wystudzić.
Przekroić na pół. Dół ptysia
napełnić serkiem twarogowym wyciskanym ze szprycki i dodać to co lubimy. My
daliśmy koperek, pokrojone warzywa: ogórek oraz pomidor. Górną część ptysia
ułożyć na dolną część.
SMACZNEGO!
Ptysie przygotowała klasa II TŻ.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz