wtorek, 14 czerwca 2016

Bitki drobiowe z kluskami śląskimi i zieloną sałatą...

Produkty potrzebne do wykonania dania (na 4 porcje):

Mięso:
  • 500 g fileta drobiowego, 
  • sól i pieprz do smaku,
  • mąka do panierowania, 
  • olej do smażenia, 
  • łyżka mąki i łyżka śmietany 18% (do sosu).
Kluski:
  • 500 g ziemniaków,
  • ok. 100 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • sól do smaku, 
Sałata:
  • główka sałaty zielonej, 
  • 300 ml śmietany 12%,
  • sól i cukier do smaku. 


Sposób wykonania:
  • Ziemniaki umyć, obrać, umyć i ugotować do miękkości we wrzącej osolonej wodzie. 
  • Wystudzone ziemniaki przepuścić przez praskę, następnie dodać mąkę ziemniaczaną; jajko oraz sól.
  • Całość bardzo krótko wyrabiać. Formować kluski. Gotować we wrzącej osolonej wodzie. 
  • Mięso umyć, usunąć części zbędne, delikatnie rozbić tłuczkiem. Tak przygotowane mięso panierujemy tylko w mące i smażmy na rozgrzanym oleju. 
  • Rumiane bitki podlewamy szklanką wody i dusimy ok. 10 min na małym ogniu. 
  • Sałatę myjemy, następnie dzielimy na cząstki. Do całości dodajemy przygotowaną śmietanę z cukrem i solą. Całość dokładnie mieszamy. 
  • Z mąki i śmietany oraz niewielkiej ilości wody przygotowujemy zawiesinę, którą dodajemy do duszonego mięsa. Całość doprawiamy solą i pieprzem.




















Smacznego! 
Bitki przygotowała klasa II TŻ.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz