Mięso:
- 500 g fileta drobiowego,
- sól i pieprz do smaku,
- mąka do panierowania,
- olej do smażenia,
- łyżka mąki i łyżka śmietany 18% (do sosu).
- 500 g ziemniaków,
- ok. 100 g mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko,
- sól do smaku,
- główka sałaty zielonej,
- 300 ml śmietany 12%,
- sól i cukier do smaku.
Sposób wykonania:
- Ziemniaki umyć, obrać, umyć i ugotować do miękkości we wrzącej osolonej wodzie.
- Wystudzone ziemniaki przepuścić przez praskę, następnie dodać mąkę ziemniaczaną; jajko oraz sól.
- Całość bardzo krótko wyrabiać. Formować kluski. Gotować we wrzącej osolonej wodzie.
- Mięso umyć, usunąć części zbędne, delikatnie rozbić tłuczkiem. Tak przygotowane mięso panierujemy tylko w mące i smażmy na rozgrzanym oleju.
- Rumiane bitki podlewamy szklanką wody i dusimy ok. 10 min na małym ogniu.
- Sałatę myjemy, następnie dzielimy na cząstki. Do całości dodajemy przygotowaną śmietanę z cukrem i solą. Całość dokładnie mieszamy.
- Z mąki i śmietany oraz niewielkiej ilości wody przygotowujemy zawiesinę, którą dodajemy do duszonego mięsa. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!
Bitki przygotowała klasa II TŻ.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz