Produkty potrzebne do wykonania kawy mrożonej:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 2 łyżeczki cukru pudru,
- 200 ml śmietanki 30%,
- 2 gałki lodów waniliowych,
- szczypta cukru wanilinowego.
Sposób przygotowania:
- Kawę rozpuszczalną zalać szklanką wrzątku, dodać cukier i wystudzić.
- Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem.
- Wystudzoną kawę rozlać do dwóch szklanek, dodać po 1 gałce lodów waniliowych.
- Ubitą śmietanę przełożyć do szprycy i wyciskać dekoracyjnie do szklanki.
- Całość posypać niewielką ilością kawy.
Produkty potrzebne do wykonania ciastek bezowych:
- 3 białka jaj,
- cukru tyle ile wynosi objętość jajek,
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Sposób wykonania:
- Białka ubijamy na sztywną masę,
- Dodajemy cukier - stale ubijając ok.5-10 min.
- Na koniec dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej - dokładnie mieszamy.
- Pulchną masę przekładamy do szprycy, wyciskamy na blachę.
- Pieczemy długo (suszymy) w temp. 120 stopni przez około 80 min.
- Po wystudzeniu dekorujemy rozpuszczoną czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz