czwartek, 2 czerwca 2016

Hamburgery drobiowe w wykonaniu klasy II THŻ...

Produkty potrzebne do przygotowania 8 porcji:
Ciasto na bułeczki:
  • 500g mąki pszennej,
  • 30g drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • około szklanka wody.
Hamburgery drobiowe: 
  • 500g filetów drobiowych,
  • 1 kajzerka,
  • 1 jajo,
  • sól, pieprz,
  • mąka pszenna jako panierka,
  • olej do smażenia.
Dodatki wg. upodobań smakowych - my użyliśmy: ser żółty, sałatę, ogórki, cebule, paprykę, pomidory oraz sosy FOLWARK.
 

Wykonanie: 
Ciasto - mąkę przesiać. Następnie wykonać rozczyn z drożdży, cukru, mąki i ciepłej wody. Poczekać aż wyrośnie, a następnie dodać do przygotowanej - przesianej mąki - dodać ciepłą wodę (tyle ile przyjmie ciasto aby było miękkie i plastyczne). Całość wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia. 
Formować małe bułeczki. Układać na blaszce, pozostawiając do wyrośnięcia. Piec krótko w temp. około 200 stopni. 
















Mięso umyć, usunąć części zbędne, zmielić przez maszynkę (duże oczka). W trakcie mielenia dodać namoczoną kajzerkę i doprawić do smaku (sól, pieprz oraz ulubione przyprawy). Panierować w mące, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 



Pozostałe dodatki przygotowaliśmy w międzyczasie.








Upieczone bułeczki przekroić na pół i układać dodatki wraz z upieczmy mięsem.













Życzymy smacznego!
Hamburgery przygotowała klasa II THŻ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz