Produkty
potrzebne do przygotowania 8 porcji:
Ciasto na bułeczki:
- 500g mąki pszennej,
- 30g drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki oleju,
- około szklanka wody.
Hamburgery drobiowe:
- 500g filetów drobiowych,
- 1 kajzerka,
- 1 jajo,
- sól, pieprz,
- mąka pszenna jako panierka,
- olej do smażenia.
Dodatki wg. upodobań smakowych - my użyliśmy: ser żółty, sałatę, ogórki, cebule, paprykę, pomidory oraz sosy FOLWARK.
Wykonanie:
Ciasto - mąkę przesiać. Następnie wykonać rozczyn z drożdży, cukru, mąki
i ciepłej wody. Poczekać aż wyrośnie, a następnie dodać do
przygotowanej - przesianej mąki - dodać ciepłą wodę (tyle ile przyjmie
ciasto aby było miękkie i plastyczne). Całość wyrobić. Pozostawić do
wyrośnięcia.
Formować małe bułeczki. Układać na blaszce, pozostawiając do wyrośnięcia. Piec krótko w temp. około 200 stopni.
Mięso umyć, usunąć części zbędne,
zmielić przez maszynkę (duże oczka). W trakcie mielenia dodać namoczoną
kajzerkę i doprawić do smaku (sól, pieprz oraz ulubione przyprawy).
Panierować w mące, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Pozostałe dodatki przygotowaliśmy w międzyczasie.
Upieczone bułeczki przekroić na pół i układać dodatki wraz z upieczmy mięsem.
Życzymy smacznego!
Hamburgery przygotowała klasa II THŻ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz