Z okazji dnia dziecka uczniowie klas gastronomicznych przygotowali dla swoich kolegów poczęstunek - pizzerinki.
Produkty potrzebne do wykonania
ciasta (30 sztuk):
- 1kg mąki pszennej,
- 4 dkg drożdży,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- ciepła woda ile ciasto przyjmie,
- 1 rozmącone jajo,
- 2 łyżki oleju + olej do smarowania blaszki.
Produkty potrzebne do wykonania
farszu:
- 30 dkg boczku wędzonego surowego,
- 30 dkg kiełbasy,
- 2 cebule,
- 30 dkg pieczarek,
- 20 dkg tartego żółtego sera,
- 20 dkg koncentratu pomidorowego,
- 2-3 łyżki oleju do podsmażenia,
- przyprawy: sól, pieprz, oregano i bazylia.
Sposób wykonania:
- Przygotować ciasto drożdżowe i pozostawić do wyrośnięcia.
Przygotowanie farszu:
- Boczek, kiełbasę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju.
- Pozostałe warzywa umyć, obrać, umyć i rozdrobnić. Następnie dodać do usmażonej kiełbasy z boczkiem i całość dusić razem 10 min. Doprawić przyprawami do smaku oraz dodać koncentrat pomidorowy.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm. Przygotowanym farszem posmarować ciasto. Zwinąć w ciasny rulon. Tak przygotowaną roladę pokroić na centymetrowe plasterki. Gotowe plasterki układać na wysmarowanej olejem blaszce, każdy kawałek smarować rozmąconym jajem. Następnie posypać startym serem, całość pozostawić do wyrośnięcia ok. 15 min.
- Pieczemy 10-15 min. w temp. 200 stopni.
SMACZNEGO
Pizzerinki przygotowali
uczniowie klasy ITŻ: Mateusz Orlikowski i Mateusz Marzec
oraz
uczennice klasy II THŻ: Patrycja Dukała i Patrycja Juchcińska.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz