wtorek, 7 czerwca 2016

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym...


Produkty potrzebne do przygotowania dania: 
  • 400 g białej kapusty,
  • 500 ml bulionu,
  • 60 g koncentratu pomidorowego,
  • 500 g mielonego mięsa z szynki wieprzowej,
  • 3/4 szklanki ryżu,
  • 0,5 szklanki kaszy manny,
  • 1 cebula,
  • olej do smażenia,
  • 2 jajka,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 50 ml śmietanki 18%,
  • przyprawy: sól i pieprz (do smaku).

Sposób wykonania:
  • Kapustę bardzo cienko szatkujemy.
  • Cebulę myjemy, obieramy, myjemy i odpowiednio rozdrabniamy (w kostkę). Następnie podsmażamy na oleju.
  • Jajka sparzyć.
  • Mielone mięso mieszamy z poszatkowaną kapustą, ryżem, jajkami, kaszą manną oraz podsmażoną cebulką.
  • Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Z gotowej masy formujemy 10-12 owalnych gołąbków, obtaczamy je w mące i smażymy na jasno złoty kolor.
  • Następnie dodajemy bulion oraz koncentrat pomidorowy.
  • Całość gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 30-40 minut.
  • Na koniec dodajemy śmietankę.
































Smacznego!
Danie przygotowała klasa I TŻ. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz