Produkty potrzebne do przygotowania dania:
- 400 g białej kapusty,
- 500 ml bulionu,
- 60 g koncentratu pomidorowego,
- 500 g mielonego mięsa z szynki wieprzowej,
- 3/4 szklanki ryżu,
- 0,5 szklanki kaszy manny,
- 1 cebula,
- olej do smażenia,
- 2 jajka,
- 50 g mąki pszennej,
- 50 ml śmietanki 18%,
- przyprawy: sól i pieprz (do smaku).
Sposób wykonania:
- Kapustę bardzo cienko szatkujemy.
- Cebulę myjemy, obieramy, myjemy i odpowiednio rozdrabniamy (w kostkę). Następnie podsmażamy na oleju.
- Jajka sparzyć.
- Mielone mięso mieszamy z poszatkowaną kapustą, ryżem, jajkami, kaszą manną oraz podsmażoną cebulką.
- Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Z gotowej masy formujemy 10-12 owalnych gołąbków, obtaczamy je w mące i smażymy na jasno złoty kolor.
- Następnie dodajemy bulion oraz koncentrat pomidorowy.
- Całość gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 30-40 minut.
- Na koniec dodajemy śmietankę.
Smacznego!
Danie przygotowała klasa I TŻ.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz