Produkty
potrzebne do przygotowania 4 porcji:
Ryba panierowana:
- 500 g fileta z mintaja,
- 1 jajko,
- 100 g bułki tartej,
- 50 g mąki pszennej,
- przyprawy: sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób wykonania: Filet umyć i osuszyć. Jajko sparzyć,wybić do talerza i rozmącić. Filet panierować w mące, jajku, bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na jasno złoty kolor ( z obu stron ).
Ziemniaczki:
- 1000 g ziemniaków,
- 50 g masła,
- szczypta soli,
- 1/2 pokrojonego pęczka koperku.
Sposób wykonania: Ziemniaki umyć, obrać, umyć. Gotować w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzić, dodać masło oraz koperek. Wszystko wymieszać.
Ziemniaki można podać w całości lub rozgniecione.
Surówka z młodej kapusty:
- pół główki kapusty,
- łyżka oleju,
- cukier, sól i pieprz do smaku,
- 1/2 pokrojonego pęczka koperku.
Sposób wykonania: Kapustę umyć, drobno poszatkować dodać przyprawy i koperek. Dokładnie wymieszać.
Sałata masłowa ze śmietaną:
- 150 ml śmietany,
- 1 sałata masłowa,
- cukier, sól do smaku.
Sposób wykonania: Sałatę dokładnie umyć, rozdrobnić (poszarpać). Do śmietany dodać przyprawy.
Sałatę polać przygotowaną śmietaną i wymieszać.
Smacznego!
Danie przygotowała klasa I TŻ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz