poniedziałek, 6 czerwca 2016

Filet z mintaja z dodatkami...

Produkty potrzebne do przygotowania 4 porcji:

Ryba panierowana: 
  • 500 g fileta z mintaja, 
  • 1 jajko,
  • 100 g bułki tartej, 
  • 50 g mąki pszennej,
  • przyprawy: sól i pieprz,
  • olej do smażenia.
Sposób wykonania: Filet umyć i osuszyć. Jajko sparzyć,wybić do talerza i rozmącić. Filet panierować w mące, jajku, bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na jasno złoty kolor ( z obu stron ). 
Ziemniaczki: 
  • 1000 g ziemniaków, 
  • 50 g masła, 
  • szczypta soli,
  • 1/2 pokrojonego pęczka koperku.
Sposób wykonania: Ziemniaki umyć, obrać, umyć. Gotować w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzić, dodać masło oraz koperek. Wszystko wymieszać. 
Ziemniaki można podać w całości lub rozgniecione.

Surówka z młodej kapusty:
  • pół główki kapusty, 
  • łyżka oleju,
  • cukier, sól i pieprz do smaku, 
  • 1/2 pokrojonego pęczka koperku.  
Sposób wykonania:  Kapustę umyć, drobno poszatkować dodać przyprawy i koperek. Dokładnie wymieszać.

Sałata masłowa ze śmietaną:
  • 150 ml śmietany, 
  • 1 sałata masłowa,
  • cukier, sól  do smaku. 
Sposób wykonania: Sałatę dokładnie umyć, rozdrobnić (poszarpać). Do śmietany dodać przyprawy.
Sałatę polać przygotowaną śmietaną i wymieszać.   





















Smacznego!
Danie przygotowała klasa I TŻ 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz