Pluszki można przygotować na słodko ( z marmoladą czy makiem) lub na słono (kapustą i grzybami czy mięsem). My ze względu na sympatię uczniów do pizzy przygotowaliśmy bułeczki właśnie o takim smaku.
Produkty potrzebne do wykonania pluszek(30 sztuk):
- 1 kg mąki pszennej,
- 4 dkg drożdży,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- ciepła woda ile ciasto przyjmie,
- 1 rozmącone jajo,
- 1/2 kostki masła roztopionego,
- olej do smarowania blaszki.
Produkty potrzebne do wykonania
farszu:
- 30 dkg kiełbasy,
- 2 cebule,
- 30 dkg pieczarek,
- 20 dkg tartego żółtego sera,
- 2-3 łyżki oleju do podsmażenia,
- przyprawy: sól, pieprz, oregano i bazylia.
Sposób wykonania:
- Przygotować ciasto drożdżowe i pozostawić do wyrośnięcia.
Przygotowanie farszu:
- Kiełbasę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju.
- Pozostałe warzywa umyć, obrać, umyć i rozdrobnić. Następnie dodać do usmażonej kiełbasy i całość dusić razem 10 min. Doprawić przyprawami do smaku.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na jednakowej wielkości kawałki. Kawałki te rozwałkować na cienkie placki. Nakładać na nie przygotowany farsz. Placki w farszem zwinąć w rulon. Ostrym nożem naciąć środek rulonu. Zewnętrzne części rulonu przełożyć przez środek.
- Gotowe pluszki układać na wysmarowanej olejem blaszce. Następnie posypać startym serem, całość pozostawić do wyrośnięcia ok. 15 min.
- Pieczemy 10-15 min. w temp. 200 stopni.
Smacznego!
Pluszki przygotowała klasa II TŻ.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz