czwartek, 9 czerwca 2016

Sałatka letnia oraz kurczak w curry...

Produkty do przygotowania sałatki letniej z dodatkiem prażonego słonecznika:
  • sałata lodowa,
  • pomidor,
  • ogórek,
  • papryka,
  • kukurydza,
  • ser feta,
  • słonecznik prażony,
  • sól i pieprz do smaku,
  • jogurt naturalny,
  • majonez.

Sposób wykonania: 
  • Przeprowadzić obróbkę wstępną warzyw, następnie: pomidor, ogórek, paprykę oraz ser feta rozdrabniamy w kostkę. 
  • Sałatę lodową myjemy, a następnie szarpiemy na drobne części. 
  • Odsączoną kukurydzę dodajemy do jednej miski z pozostałymi warzywami i mieszamy.
  • Jogurt naturalny łączymy z majonezem i doprawiamy do smaku. 
  • Przygotowane warzywa nakładamy na talerz i posypujemy słonecznkiem i fetą. 
  • Całość polewamy sosem majonezowym.  


















Kurczak w curry
Produkty potrzebne do przygotowania 4 porcji :
  • 2 piersi z kurczaka,
  • puszka mleka kokosowego,
  • słoik mieszanki warzywnej konserwowej (groszek, marchewka, kukurydza ),
  • przyprawa curry,
  • limonka,
  • cebula,
  • przyprawa chilli,
  • sos sojowy,
  • pieprz, sól,
  • olej do podsmażenia, 
  • ryż. 

Sposób wykonania:
  • Przeprowadzić obróbkę wstępną warzyw i mięsa.
  • Mięso pokroić w paski, a warzywa w kostkę.
  • Limonkę zetrzeć na tarce i wycisnąć sok.
  • Mięso wymieszać z przyprawami, z limonką i odstawić do lodówki.
  • Na rozgrzaną patelnie wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę.
  • Gdy cebula się zeszli dodać wcześniej przygotowane mięso i dusić.
  • Do podsmażonego mięsa dodać mleko kokosowe i sos sojowy.
  • Nastepnie zagotować i doprawić do smaku.
  • Ugotowany ryż, przekładamy do filiżanki i wykładamy na talerz a następnie polewamy wcześniej przygotowanym sosem.







Smacznego! 

Dania przygotowali młodzi kucharze z klasy III TŻ.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz