Produkty do przygotowania sałatki letniej z dodatkiem prażonego słonecznika:
- sałata lodowa,
- pomidor,
- ogórek,
- papryka,
- kukurydza,
- ser feta,
- słonecznik prażony,
- sól i pieprz do smaku,
- jogurt naturalny,
- majonez.
Sposób wykonania:
- Przeprowadzić obróbkę wstępną warzyw, następnie: pomidor, ogórek, paprykę oraz ser feta rozdrabniamy w kostkę.
- Sałatę lodową myjemy, a następnie szarpiemy na drobne części.
- Odsączoną kukurydzę dodajemy do jednej miski z pozostałymi warzywami i mieszamy.
- Jogurt naturalny łączymy z majonezem i doprawiamy do smaku.
- Przygotowane warzywa nakładamy na talerz i posypujemy słonecznkiem i fetą.
- Całość polewamy sosem majonezowym.
Kurczak w curry
Produkty potrzebne do przygotowania 4 porcji :
- 2 piersi z kurczaka,
- puszka mleka kokosowego,
- słoik mieszanki warzywnej konserwowej (groszek, marchewka, kukurydza ),
- przyprawa curry,
- limonka,
- cebula,
- przyprawa chilli,
- sos sojowy,
- pieprz, sól,
- olej do podsmażenia,
- ryż.
Sposób wykonania:
- Przeprowadzić obróbkę wstępną warzyw i mięsa.
- Mięso pokroić w paski, a warzywa w kostkę.
- Limonkę zetrzeć na tarce i wycisnąć sok.
- Mięso wymieszać z przyprawami, z limonką i odstawić do lodówki.
- Na rozgrzaną patelnie wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę.
- Gdy cebula się zeszli dodać wcześniej przygotowane mięso i dusić.
- Do podsmażonego mięsa dodać mleko kokosowe i sos sojowy.
- Nastepnie zagotować i doprawić do smaku.
- Ugotowany ryż, przekładamy do filiżanki i wykładamy na talerz a następnie polewamy wcześniej przygotowanym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz