środa, 8 czerwca 2016

Wiosenny zestaw obiadowy: zupa jarzynowa i rolady drobiowe panierowane z dodatkami...

Produkty potrzebne do wykonania:

Zupy jarzynowej: 
  • 1 porcja rosołowa, 
  • 2 marchewki, 
  • 1 pietruszka korzeń, 
  • 100 g selera, 
  • 1 brokuł, 
  • 1 kalafior, 
  • 500 g ziemniaków, 
  • 1 pęczek pokrojonego koperku,
  • zasmażka (50 g mąki i 50 g masła),
  • przyprawy do smaku (sól i pieprz). 

Sposób wykonania zupy: 
  • Porcje rosołową umyć i gotować w 2 litrach wody do miękkości.
  • Wszystkie warzywa umyć, obrać, umyć i odpowiednio rozdrobnić. 
  • Do garnka w pierwszej kolejności dodajemy: marchewkę, pietruszkę, brokuł, kalafior i ziemniaki. Całość gotujemy około 15 minut. 
  • W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę (rumienimy mąkę na maśle). 
  • Następnie gotową zasmażkę dodajemy do zupy. 
  • Pod koniec doprawiamy do smaku.
  • Do ugotowanej i doprawionej zupy na końcu dodajemy posiekany koperek.

Rolady drobiowe panierowane z dodatkami (na 4 porcje):
  • 400 g filetów drobiowych (2 szt.),
  • 4 plastry szynki wędzonej, 
  • 200 g żółtego sera w kostce, 
  • przyprawy (sól, pieprz),
  • do panierowania (mąka - 50 g, bułka - 100 g, jaja - 2 szt.),
  • olej do smażenia,
  • 500 g młodych ziemniaków, 
  • 50 g masła i pół pęczku pokrojonego koperku (do ziemniaczków), 
  • 500 g ogórków zielonych (na mizerię),
  • 300 g śmietany 18%, 
  • sól; cukier do smaku. 

Sposób wykonania dania:

  • Mięso umyć, usunąć części zbędne, fileta przeciąć na pół - wzdłuż aby powstały dwa plastry. 
  • Następnie delikatnie rozbić mięso tłuczkiem. 
  • Każdy rozbity plaster przyprawić ulubionymi przyprawami. 
  • Na tak przygotowane mięso położyć plaster szynki wędzonej oraz ser żółty (pokrojony w słupki).
  • Całość delikatnie zwijać, formując roladkę. 
  • Jajka sparzyć, wybić do talerza, rozmącić. 
  • Roladki panierować w mące, jajku i bułce (panierka musi dokładnie przylegać do rolady). 
  • Tak przygotowane rolady smażymy na rozgrzanym oleju na jasno złoty kolor. 
  • Po usmażeniu pozostawić rolady na małym ogniu na około 5-10 minut.


































































SMACZNEGO!

Wiosenny zestaw obiadowy przygotowała kl. II THŻ.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz