Zupy jarzynowej:
- 1 porcja rosołowa,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka korzeń,
- 100 g selera,
- 1 brokuł,
- 1 kalafior,
- 500 g ziemniaków,
- 1 pęczek pokrojonego koperku,
- zasmażka (50 g mąki i 50 g masła),
- przyprawy do smaku (sól i pieprz).
Sposób wykonania zupy:
- Porcje rosołową umyć i gotować w 2 litrach wody do miękkości.
- Wszystkie warzywa umyć, obrać, umyć i odpowiednio rozdrobnić.
- Do garnka w pierwszej kolejności dodajemy: marchewkę, pietruszkę, brokuł, kalafior i ziemniaki. Całość gotujemy około 15 minut.
- W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę (rumienimy mąkę na maśle).
- Następnie gotową zasmażkę dodajemy do zupy.
- Pod koniec doprawiamy do smaku.
- Do ugotowanej i doprawionej zupy na końcu dodajemy posiekany koperek.
Rolady drobiowe panierowane z dodatkami (na 4 porcje):
- 400 g filetów drobiowych (2 szt.),
- 4 plastry szynki wędzonej,
- 200 g żółtego sera w kostce,
- przyprawy (sól, pieprz),
- do panierowania (mąka - 50 g, bułka - 100 g, jaja - 2 szt.),
- olej do smażenia,
- 500 g młodych ziemniaków,
- 50 g masła i pół pęczku pokrojonego koperku (do ziemniaczków),
- 500 g ogórków zielonych (na mizerię),
- 300 g śmietany 18%,
- sól; cukier do smaku.
Sposób wykonania dania:
- Mięso umyć, usunąć części zbędne, fileta przeciąć na pół - wzdłuż aby powstały dwa plastry.
- Następnie delikatnie rozbić mięso tłuczkiem.
- Każdy rozbity plaster przyprawić ulubionymi przyprawami.
- Na tak przygotowane mięso położyć plaster szynki wędzonej oraz ser żółty (pokrojony w słupki).
- Całość delikatnie zwijać, formując roladkę.
- Jajka sparzyć, wybić do talerza, rozmącić.
- Roladki panierować w mące, jajku i bułce (panierka musi dokładnie przylegać do rolady).
- Tak przygotowane rolady smażymy na rozgrzanym oleju na jasno złoty kolor.
- Po usmażeniu pozostawić rolady na małym ogniu na około 5-10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz