Do wykonania rolady potrzebujemy:
Ciasto - biszkoptowe:
- 6 jaj,
- 6 łyżek cukru,
- 6 łyżek mąki,
- szczypta proszku do pieczenia,
- 1 cukier waniliowy,
- papier do pieczenia.
oraz
- 1 kg truskawek,
- 500 ml schłodzonej śmietany 30%,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 śmietan-fix,
- 50 g herbatników - drobnych,
- 100 g rozpuszczonej czekolady.
Sposób wykonania:
- Jajka sparzyć, oddzielić białka od żółtek.
- Białka ubić na sztywną masę, stopniowo dodawać cukier oraz cukier waniliowy.
- Ubijać około 2-3 minut.
- Ubijając dodawać kolejno żółtka. Ubijać jeszcze około 2 min.
- Do ubitej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
- Tak przygotowaną masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy około 20-25 minut w temp. 160-170 stopni.
Uwaga! Po wyjęciu z piekarnika, upieczoną roladę, wyjąć z blachy, zdjąć papier i zwinąć roladę w rulon. Pozostawić do wystygnięcia.
- Truskawki umyć, obrać, umyć. Cześć odłożyć do przystrojenia - duże i ładne. Całą resztę rozdrobnić.
- Schłodzoną śmietanę ubić dodając kolejno: cukier puder, cukier waniliowy i śmietanfix.
- Na wystudzony biszkopt położyć połowę ubitej śmietany oraz rozdrobnione truskawki.
- Biszkopt ze śmietaną i truskawkami zwinąć ponownie w rulon. Całość przełożyć na półmisek.
- Pozostałą część ubitej śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy, a pozostałą częścią posmarować biszkopt.
- Całość dekorować truskawkami i śmietaną.
- Do dekoracji można wykorzystać dodatkowo np. herbatniki oraz roztopioną czekoladę.
Smacznego!
Roladę truskawkową wykonała klasa I TŻ.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz