wtorek, 31 maja 2016

Rolada z bitą śmietaną i truskawkami...

Do wykonania rolady potrzebujemy: 

Ciasto - biszkoptowe:
  • 6 jaj,
  • 6 łyżek cukru, 
  • 6 łyżek mąki, 
  • szczypta proszku do pieczenia, 
  • 1 cukier waniliowy, 
  • papier do pieczenia. 
oraz 
  • 1 kg truskawek, 
  • 500 ml schłodzonej śmietany 30%, 
  • 1 łyżka cukru pudru, 
  • 1 cukier waniliowy, 
  • 2 śmietan-fix,
  • 50 g herbatników - drobnych, 
  • 100 g rozpuszczonej czekolady. 
Sposób wykonania: 
  1. Jajka sparzyć, oddzielić białka od żółtek. 
  2. Białka ubić na sztywną masę, stopniowo dodawać cukier oraz cukier waniliowy. 
  3. Ubijać około 2-3 minut. 
  4. Ubijając dodawać kolejno żółtka. Ubijać jeszcze około 2 min. 
  5. Do ubitej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. 
  6. Tak przygotowaną masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
  7. Pieczemy około 20-25 minut w temp. 160-170 stopni. 
Uwaga! Po wyjęciu z piekarnika, upieczoną roladę, wyjąć z blachy, zdjąć papier i zwinąć roladę w rulon. Pozostawić do wystygnięcia. 

  1. Truskawki umyć, obrać, umyć. Cześć odłożyć do przystrojenia - duże i ładne. Całą resztę rozdrobnić. 
  2. Schłodzoną śmietanę ubić dodając kolejno: cukier puder, cukier waniliowy i śmietanfix. 
  3. Na wystudzony biszkopt położyć połowę ubitej śmietany oraz rozdrobnione truskawki.
  4. Biszkopt ze śmietaną i truskawkami zwinąć ponownie w rulon. Całość przełożyć na półmisek.
  5. Pozostałą część ubitej śmietany przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy, a pozostałą częścią posmarować biszkopt.
  6. Całość dekorować truskawkami i śmietaną. 
  7. Do dekoracji można wykorzystać dodatkowo np. herbatniki oraz roztopioną czekoladę.


















Smacznego! 
Roladę truskawkową wykonała klasa I TŻ.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz