Produkty potrzebne do przygotowania 8 porcji:
- 300g mąki pszennej,
- 500ml mleka,
- 3 jajka,
- szczypta soli,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka kakao,
- olej do smażenia.
Kisiel witaminowy:
- 500g owoce sezonowe,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1l wody,
- 200 g cukier.
Mąkę, mleko, jaja, sól, cukier, olej zmiksować na jednolitą masę. Do 1/4 ciasta dodać łyżeczkę kakao oraz 1/4 szklanki wody.
Na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki. Na jedną stronę naleśników wylać fantazyjnie niewielką ilość ciemnego ciasta.
Kisiel witaminowy - wodę zagotować z cukrem. Przygotować zawiesinę z mąki ziemniaczanej i wody. Ugotować kisiel. Dodać do niego zmiksowane owoce. Nie gotować!
Usmażone naleśniki smarowaliśmy serkiem waniliowym ale można również dżemem lub masłem orzechowym.
Życzymy smacznego!
Naleśniki i kisiel witaminowy przygotowała klasa II TŻ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz