wtorek, 17 maja 2016

Naleśniki i kisiel witaminowy...

Produkty potrzebne do przygotowania 8 porcji:
  • 300g mąki pszennej, 
  • 500ml mleka, 
  • 3 jajka,
  • szczypta soli, 
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • 1 łyżeczka kakao,
  • olej do smażenia. 
Kisiel witaminowy: 
  • 500g owoce sezonowe,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • 1l wody, 
  • 200 g cukier.
Mąkę, mleko, jaja, sól, cukier, olej zmiksować na jednolitą masę. Do 1/4 ciasta dodać łyżeczkę kakao oraz 1/4 szklanki wody. 





Na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki. Na jedną stronę naleśników wylać fantazyjnie niewielką ilość ciemnego ciasta. 








Kisiel witaminowy - wodę zagotować z cukrem. Przygotować zawiesinę z mąki ziemniaczanej i wody. Ugotować kisiel. Dodać do niego zmiksowane owoce. Nie gotować! 





Usmażone naleśniki smarowaliśmy serkiem waniliowym ale można również dżemem lub masłem orzechowym.
 











Życzymy smacznego!
  Naleśniki i kisiel witaminowy przygotowała klasa II TŻ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz