Placki ziemniaczane:
- 500g ziemniaków,
- 25g cebuli,
- 15g mąki pszennej,
- 1 jajo,
- sól do smaku,
- 50ml oleju.
Gulasz cygański:
- 300głopatki bez kości,
- 120g pietruszki,
- 180gselera,
- 120g cebuli,
- 100g koncentratu pomidorowego,
- 300ml wody,
- 1 kostkę rosołową,
- 40g mąki pszennej,
- ok. 70ml oleju,
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
Ziemniaki i cebulę umyć, obrać i
zetrzeć na tarce. Dodać jajo, mąkę, sól i dokładnie wymieszać.
Z ciasta usmażyć 3 jednakowe placki
ziemniaczane. Następnie umyć warzywa i pokroić w słupki ok.2,5
cm.
Mięso umyć, pokroić w kostkę, oprószyć mąką i obsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju.
Przełożyć do garnka, dodać wodę oraz kostkę rosołową i dusić. Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu
obsmażyć kolejno warzywa i dodawać je do duszonego mięsa. Gdy
wszystkie składniki będą miękkie dodać koncentrat pomidorowy.
Jeżeli gulasz jest za rzadki dodać zawiesinę z mąki i wody.
Całość doprawić do smaku.
Na gorący placek nakładać 1/3
gęstego gulaszu.
Gotowy placek można podać np. z
ogórkiem kiszonym lub konserwowym.
Życzymy smacznego!
Placki po cygańsku przygotowała klasa III TŻ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz