czwartek, 12 maja 2016

Placki ziemniaczane po cygańsku...

Produkty potrzebne do przygotowania trzech porcji:

Placki ziemniaczane:
  • 500g ziemniaków,
  • 25g cebuli,
  • 15g mąki pszennej,
  • 1 jajo,
  • sól do smaku,
  • 50ml oleju.
Gulasz cygański:
  • 300głopatki bez kości,
  • 120g pietruszki,
  • 180gselera,
  • 120g cebuli,
  • 100g koncentratu pomidorowego,
  • 300ml wody,
  • 1 kostkę rosołową,
  • 40g mąki pszennej,
  • ok. 70ml oleju,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

Ziemniaki i cebulę umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Dodać jajo, mąkę, sól i dokładnie wymieszać.
Z ciasta usmażyć 3 jednakowe placki ziemniaczane. Następnie umyć warzywa i pokroić w słupki ok.2,5 cm.






Mięso umyć, pokroić w kostkę, oprószyć mąką i obsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju.







Przełożyć do garnka, dodać wodę oraz kostkę rosołową i dusić. Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu obsmażyć kolejno warzywa i dodawać je do duszonego mięsa. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodać koncentrat pomidorowy. Jeżeli gulasz jest za rzadki dodać zawiesinę z mąki i wody. 
Całość doprawić do smaku.










Na gorący placek nakładać 1/3 gęstego gulaszu.
Gotowy placek można podać np. z ogórkiem kiszonym lub konserwowym.





Życzymy smacznego!
Placki po cygańsku przygotowała klasa III TŻ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz