poniedziałek, 16 maja 2016

Hamburgery drobiowe...

Produkty potrzebne do przygotowania 8 porcji:
Ciasto na bułeczki:
  • 500g mąki pszennej,
  • 30g drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • około szklanka wody.
Hamburgery drobiowe: 
  • 500g filetów drobiowych,
  • 1 kajzerka,
  • 1 jajo,
  • sól, pieprz,
  • mąka pszenna jako panierka,
  • olej do smażenia.
Dodatki wg. upodobań smakowych - my użyliśmy: ser żółty, sałata, ogórki konserwowe, cebula, papryka, pomidor, sos majonezowy firmy FOLWARK


Wykonanie: 

Ciasto - mąkę przesiać. Następnie wykonać rozczyn z drożdży, cukru, mąki i ciepłej wody. Poczekać aż wyrośnie, a następnie dodać do przygotowanej - przesianej mąki - dodać ciepłą wodę (tyle ile przyjmie ciasto aby było miękkie i plastyczne). Całość wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia. 
Formować małe bułeczki. Układać na blaszce, pozostawiając do wyrośnięcia. Piec krótko w temp. około 200 stopni. 






Mięso - umyć, usunąć części zbędne. Kajzerkę namoczyć. Mięso zmielić na dużych oczkach. Następnie dodać odciśniętą bułkę i doprawić do smaku. Formować owalne porcje, panierować w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na jasnozłoty kolor.



Upieczone bułeczki przekroić na pół i układać dodatki wraz z upieczmy mięsem.















Życzymy smacznego!
Hamburgery przygotowała klasa II TŻ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz