Produkty
potrzebne do przygotowania 8 porcji:
Ciasto na bułeczki:
- 500g mąki pszennej,
- 30g drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki oleju,
- około szklanka wody.
Hamburgery drobiowe:
- 500g filetów drobiowych,
- 1 kajzerka,
- 1 jajo,
- sól, pieprz,
- mąka pszenna jako panierka,
- olej do smażenia.
Dodatki wg. upodobań smakowych - my użyliśmy: ser żółty, sałata, ogórki konserwowe, cebula, papryka, pomidor, sos majonezowy firmy FOLWARK.
Wykonanie:
Ciasto - mąkę przesiać. Następnie wykonać rozczyn z drożdży, cukru, mąki i ciepłej wody. Poczekać aż wyrośnie, a następnie dodać do przygotowanej - przesianej mąki - dodać ciepłą wodę (tyle ile przyjmie ciasto aby było miękkie i plastyczne). Całość wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia.
Formować małe bułeczki. Układać na blaszce, pozostawiając do wyrośnięcia. Piec krótko w temp. około 200 stopni.
Mięso - umyć, usunąć części zbędne. Kajzerkę namoczyć. Mięso zmielić na dużych oczkach. Następnie dodać odciśniętą bułkę i doprawić do smaku. Formować owalne porcje, panierować w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na jasnozłoty kolor.
Upieczone bułeczki przekroić na pół i układać dodatki wraz z upieczmy mięsem.
Życzymy smacznego!
Hamburgery przygotowała klasa II TŻ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz