Produkty potrzebne do wykonania
ciasta (12 sztuk):
- 30 dag mąki pszennej,
- 2 dag drożdży,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- ciepła woda ile ciasto przyjmie,
- łyżka oleju + olej do smarowania blaszki.
Produkty potrzebne do wykonania
farszu:
- 1 filet drobiowy,
- 1 cebula,
- 20 dag pieczarek,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1/2 puszki kukurydzy,
- 15 dag tartego żółtego sera,
- 2-3 łyżki oleju do podsmażenia,
- przyprawy: sól, pieprz, oregano i bazylia.
Sposób wykonania:
- Przygotować ciasto drożdżowe i pozostawić do wyrośnięcia.
Przygotowanie farszu:
- Filet umyć, usunąć części zbędne, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju.
- Pozostałe warzywa umyć, obrać, umyć i rozdrobnić. Następnie dodać do usmażonego fileta i całość dusić razem 10 min. Doprawić przyprawami do smaku.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. Dużą szklaną wykrawać kółka. Blaszkę do babeczek wysmarować dokładnie olejem. Kółka ciasta umieszczać w formie. Na ciasto układać przygotowany farsz. Każdą porcję posypać startym serem, całość pozostawić do wyrośnięcia ok. 15 min.
- Pieczemy 10-15 min. w temp. 200 stopni.
Życzymy smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz