wtorek, 24 maja 2016

Pizza w nowej odsłonie...



Produkty potrzebne do wykonania ciasta (12 sztuk):

  • 30 dag mąki pszennej,
  • 2 dag drożdży,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • ciepła woda ile ciasto przyjmie,
  • łyżka oleju + olej do smarowania blaszki.
Produkty potrzebne do wykonania farszu:

  • 1 filet drobiowy,
  • 1 cebula,
  • 20 dag pieczarek,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/2 puszki kukurydzy,
  • 15 dag tartego żółtego sera,
  • 2-3 łyżki oleju do podsmażenia,
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano i bazylia. 
Nie zapominajcie o sosach FOLWARK które nadają niezapomniany smak...
Sposób wykonania:

  • Przygotować ciasto drożdżowe i pozostawić do wyrośnięcia.
Przygotowanie farszu:

  • Filet umyć, usunąć części zbędne, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju.
  • Pozostałe warzywa umyć, obrać, umyć i rozdrobnić. Następnie dodać do usmażonego fileta i całość dusić razem 10 min. Doprawić przyprawami do smaku. 
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. Dużą szklaną wykrawać kółka. Blaszkę do babeczek wysmarować dokładnie olejem. Kółka ciasta umieszczać w formie. Na ciasto układać przygotowany farsz. Każdą porcję posypać startym serem, całość pozostawić do wyrośnięcia ok. 15 min. 
  • Pieczemy 10-15 min.  w temp. 200 stopni.































Życzymy smacznego!

Pizzerinki przygotowała klasa II TŻ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz