wtorek, 10 maja 2016

Barsz ukraiński i kisiel witaminowy z jabłek...



Barszcz ukraiński

Produkty potrzebne do wykonania na 3 porcje:
  • 750g wywaru,
  • 150g włoszczyzny krojonej w paski mrożonej,
  • 80g fasoli białej konserwowej,
  • 100g ziemniaków,
  • 120g buraków ugotowanych,
  • 150g kapusty białej,
  • 20g koncentratu pomidorowego,
  • 5g mąki pszennej,
  • 150g śmietany 18%,
  • 30g koncentratu buraczanego,
  • cukier, sól,
  • zielona pietruszka.

Wykonanie:

- Kapustę umyć i poszatkować.
 
- Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę.
 
- Buraki pokroić w grube paski.

- Ugotować wszystkie warzywa do miękkości.
 
- Warzywa połączyć z wywarem.

- Dodać koncentrat buraczany oraz pomidorowy.

- Sporządzić zawiesinę z mąki i wody.

- Dodać zawiesinę do potrawy i zagotować.

- Śmietanę wymieszać z niewielką ilością płynu i dodać do całości.

- Przyprawić zupę do smaku i posypać zieloną pietruszką.

Kisiel witaminowy z jabłek

Produkty potrzebne do wykonania na 3 porcje:

  • 350g jabłek,
  • 30g mąki ziemniaczanej,
  • 90g cukru,
  • 300g wody,
  • śmietana 30%.
Wykonanie:
 
- Jabłka umyć i obrać.

- Zagotować 200g wody z cukrem.

- Dodać skórki z jabłek i gotować 3 minuty.

- Wywar przecedzić.

- Sporządzić zawiesinę z 100g i mąki ziemniaczanej, dodać do wywaru i zagotować.

- Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z gorącym kisielem.

- Wyporcjować i udekorować śmietanką.


Tak wyglądało to na naszych zajęciach...
 














































SMACZNEGO! 

Zupę i deser przygotowała klasa III TŻ


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz