Barszcz
ukraiński
Produkty
potrzebne do wykonania na
3 porcje:
- 750g wywaru,
- 150g włoszczyzny krojonej w paski mrożonej,
- 80g fasoli białej konserwowej,
- 100g ziemniaków,
- 120g buraków ugotowanych,
- 150g kapusty białej,
- 20g koncentratu pomidorowego,
- 5g mąki pszennej,
- 150g śmietany 18%,
- 30g koncentratu buraczanego,
- cukier, sól,
- zielona pietruszka.
Wykonanie:
- Kapustę umyć i poszatkować.
- Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę.
- Buraki pokroić w grube paski.
- Ugotować wszystkie warzywa do miękkości.
- Warzywa połączyć z wywarem.
- Dodać koncentrat buraczany oraz pomidorowy.
- Sporządzić zawiesinę z mąki i wody.
- Dodać zawiesinę do potrawy i zagotować.
- Śmietanę wymieszać z niewielką ilością płynu i dodać do całości.
- Przyprawić zupę do smaku i posypać zieloną pietruszką.
Kisiel
witaminowy z jabłek
Produkty
potrzebne do wykonania na
3 porcje:
- 350g jabłek,
- 30g mąki ziemniaczanej,
- 90g cukru,
- 300g wody,
- śmietana 30%.
Wykonanie:
- Jabłka umyć i obrać.
- Zagotować 200g wody z cukrem.
- Dodać skórki z jabłek i gotować 3 minuty.
- Wywar przecedzić.
- Sporządzić zawiesinę z 100g i mąki ziemniaczanej, dodać do wywaru i zagotować.
- Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z gorącym kisielem.
- Wyporcjować i udekorować śmietanką.
Tak wyglądało to na naszych zajęciach...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz