Do wykonania żurku potrzebujemy (przepis
na 6 porcji):
- 500 ml zakwasu do żuru,
- 200 g cebuli,
- 400 g kiełbasy,
- 500 g ziemniaków,
- 1,5 l wody,
- 1 łyżka oleju,
- 1 porcja włoszczyzny,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziela angielskie.
- sól, pieprz, majeranek.
Sposób wykonania:
Kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę
umyć; obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć
kiełbasę z cebulą.
Włoszczyznę umyć; obrać i pokroić
w kostkę. Całość przełożyć do garnka z gorącą wodą. Do włoszczyzny dodać ziele
angielskie i liść laurowy. Następnie
warzywa ugotować do miękkości. W międzyczasie umyć; obrać i pokroić ziemniaki.
Dodać do ugotowanej włoszczyzny, gotować około 5-10 minut. Na koniec dodać
rozmącony zakwas żurkowy i podsmażoną kiełbasę z cebulą. Całość doprowadzić do wrzenia i doprawić do
smaku - solą, pieprzem i majerankiem.
Pomidorowa
Produkty potrzebne do wykonania zupy pomidorowej :
- 1 porcja rosołowa,
- 1 włoszczyzna,
- 200 g koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 250 g makaronu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
Porcję rosołową myjemy i usuwamy części zbędne. Następnie gotujemy ok.20 min.
W między czasie przeprowadzić obróbkę wstępną warzyw (mycie, obieranie, mycie, rozdrabnianie). Przygotowaną włoszczyznę wrzucić do porcji i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu jarzyn całość przecedzamy. Do powstałego wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy oraz zawiesinę (mąka, śmietana, woda). Po dodaniu zawiesiny całość doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku - solą oraz pieprzem.
Porcję rosołową myjemy i usuwamy części zbędne. Następnie gotujemy ok.20 min.
W między czasie przeprowadzić obróbkę wstępną warzyw (mycie, obieranie, mycie, rozdrabnianie). Przygotowaną włoszczyznę wrzucić do porcji i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu jarzyn całość przecedzamy. Do powstałego wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy oraz zawiesinę (mąka, śmietana, woda). Po dodaniu zawiesiny całość doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku - solą oraz pieprzem.
Uwaga! Pamiętajcie o koperku - to on nada zupie wyjątkowy smak!
Technika wykonania makaronu :
Wodę zagotować i posolić. Na wrzątek wrzucić makaron. Gotować tak jak mówi instrukcja. W tracie gotowania kilkakrotnie zamieszać makaron. Po ugotowaniu odcedzić na durszlak przelewając dużą ilością zimnej wody. Przygotowany makaron poporcjować. Ugotowany makaron zalać gorącą zupą.
Szczawiowa
Produkty potrzebne do wykonania zupy szczawiowej :
- 1 porcja rosołowa,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1/4 korzenia selera,
- 2 pęczki świeżego szczawiu,
- 1 łyżka masła,
- 2-3 łyżki śmietany 18%,
- 1 łyżka mąki,
- 6 jaj ugotowanych na twardo,
- 500 g ziemniaków,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
Porcję rosołową myjemy i usuwamy części zbędne. Następnie gotujemy ok.20 min w 2 l wody. Warzywa obieramy, myjemy, kroimy w kostkę a następnie dodajemy do wywaru i gotujemy do miękkości.
Szczaw dokładnie myjemy, odsączamy i siekamy (liście pozbawiamy twardych szypułek). Na patelni rozgrzewamy masło, dusimy szczaw kilka minut i dodajemy do gotującego się wywaru. Ziemniaki myjemy, obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy 10 minut. Na koniec dodajemy zawiesinę ze śmietany; mąki i wody. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Szczawiową podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Życzymy smacznego!
Zupy przygotowała klasa ITŻ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz