czwartek, 19 maja 2016

Zupy smak... szczawiowa, pomidorowa, żurek...

Żurek

Do wykonania żurku potrzebujemy (przepis na 6 porcji):

  • 500 ml zakwasu do żuru,
  • 200 g  cebuli,
  • 400 g  kiełbasy,
  • 500 g ziemniaków,
  • 1,5 l wody,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 porcja włoszczyzny,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie.
  • sól, pieprz, majeranek.  
Sposób wykonania:

Kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę umyć; obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć kiełbasę z cebulą.
Włoszczyznę umyć; obrać i pokroić w kostkę. Całość przełożyć do garnka z gorącą wodą. Do włoszczyzny dodać ziele angielskie i liść laurowy.  Następnie warzywa ugotować do miękkości. W międzyczasie umyć; obrać i pokroić ziemniaki. Dodać do ugotowanej włoszczyzny, gotować około 5-10 minut. Na koniec dodać rozmącony zakwas żurkowy i podsmażoną kiełbasę z cebulą.  Całość doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku - solą, pieprzem i majerankiem. 

Pomidorowa 
 
Produkty potrzebne do wykonania zupy pomidorowej :
  • 1 porcja rosołowa,
  • 1 włoszczyzna,
  • 200 g koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 250 g makaronu,
  • sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:

Porcję rosołową myjemy i usuwamy części zbędne. Następnie gotujemy ok.20 min.

W między czasie przeprowadzić obróbkę wstępną warzyw (mycie, obieranie, mycie, rozdrabnianie). Przygotowaną włoszczyznę wrzucić do porcji i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu jarzyn całość przecedzamy. Do powstałego wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy oraz zawiesinę (mąka, śmietana, woda). Po dodaniu zawiesiny całość doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku - solą oraz pieprzem.
Uwaga! Pamiętajcie o koperku - to on nada zupie wyjątkowy smak!

Technika wykonania makaronu :

Wodę zagotować i posolić. Na wrzątek wrzucić makaron. Gotować tak jak mówi instrukcja. W tracie gotowania kilkakrotnie zamieszać makaron. Po ugotowaniu odcedzić na durszlak przelewając dużą ilością zimnej wody. Przygotowany makaron poporcjować. Ugotowany makaron zalać gorącą zupą.

Szczawiowa

Produkty potrzebne do wykonania zupy szczawiowej :
  • 1 porcja rosołowa,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1/4 korzenia selera,
  • 2 pęczki świeżego szczawiu,
  • 1 łyżka masła,
  • 2-3 łyżki śmietany 18%,
  • 1 łyżka mąki,
  • 6 jaj ugotowanych na twardo,
  • 500 g ziemniaków,
  • sól, pieprz do smaku.
Sposób wykonania:

Porcję rosołową myjemy i usuwamy części zbędne. Następnie gotujemy ok.20 min w 2 l wody. Warzywa obieramy, myjemy, kroimy w kostkę a następnie dodajemy do wywaru i gotujemy do miękkości.

Szczaw dokładnie myjemy, odsączamy i siekamy (liście pozbawiamy twardych szypułek). Na patelni rozgrzewamy masło, dusimy szczaw kilka minut i dodajemy  do gotującego się wywaru. Ziemniaki myjemy, obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy 10 minut. Na koniec dodajemy zawiesinę ze śmietany; mąki i wody. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 


Szczawiową podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.







































Życzymy smacznego!

  Zupy przygotowała klasa ITŻ



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz