poniedziałek, 23 maja 2016

Udka drobiowe z ziemiaczkami pieczone w piekarniku...


Do wykonania dania potrzebujemy (przepis na 4 porcje):
  • 4 udka drobiowe, 
  • 8 ziemniaków, 
  • 2-3 łyżki oleju, 
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka,  granulowany czosnek, 
  • 1/2 pęczka koperku (pokrojonego),
  • sosów FOLWARK.
Sposób wykonania: 

Mięso umyć, usunąć części zbędne. Przygotować marynatę: oliwę z podanymi przyprawami dokładnie wymieszać. Udka staranie posmarować marynatą i pozostawić na 15 min. w lodówce.







Ziemniaczki umyć, obrać, umyć i rozdrobnić. Gotowe mięso układać na blaszce, dookoła ułożyć ziemniaczki (można je posolić).






Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika: najpierw 200 stopni i piec 15 min. Następnie 160 stopni i piec jeszcze 40-45 min.



Gotowe danie posypać koperkiem. Podawać gorące z dowolną surówką - my przygotowaliśmy do tego obiadu sałatę ze śmietaną. Dodatkiem do dania były sosy firmy FOLWARK.
 



Życzymy smacznego!
Udka z kurczaka przygotowała klasa II THŻ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz