Do wykonania dania potrzebujemy (przepis na 4 porcje):
- 4 udka drobiowe,
- 8 ziemniaków,
- 2-3 łyżki oleju,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, granulowany czosnek,
- 1/2 pęczka koperku (pokrojonego),
- sosów FOLWARK.
Sposób wykonania:
Mięso umyć, usunąć części zbędne. Przygotować marynatę: oliwę z podanymi przyprawami dokładnie wymieszać. Udka staranie posmarować marynatą i pozostawić na 15 min. w lodówce.
Ziemniaczki umyć, obrać, umyć i rozdrobnić. Gotowe mięso układać na blaszce, dookoła ułożyć ziemniaczki (można je posolić).
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika: najpierw 200 stopni i piec 15 min. Następnie 160 stopni i piec jeszcze 40-45 min.
Gotowe danie posypać koperkiem. Podawać gorące z dowolną surówką - my przygotowaliśmy do tego obiadu sałatę ze śmietaną. Dodatkiem do dania były sosy firmy FOLWARK.
Życzymy smacznego!
Udka z kurczaka przygotowała klasa II THŻ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz