Czy wiecie że...
Ryby
Ryby rozmrożone będą smakowały jak świeże jeśli po wyjęciu ich z zamrażalnika będziesz rozmrażać je w naczyniu z mlekiem.
Ryba nie przywiera do patelni, jeśli przed smażeniem na suchej patelni uprażymy sól. Potem ją przecieramy i nalewamy olej.
Kalafior
Aby podkreślić smak kalafiora gotujemy go w mleku z odrobiną cukru.
Brokuły
Jeśli chcemy żeby brokuł miał ładny zielony kolor pod koniec gotowania dodajemy trochę soku z cytryny. Poza tym gotujemy bez przykrywki.
Jeśli chcemy żeby brokuł miał ładny zielony kolor pod koniec gotowania dodajemy trochę soku z cytryny. Poza tym gotujemy bez przykrywki.
Fasola
Fasolę moczymy wraz ze zmielonym kminkiem a potem razem gotujemy. Na
koniec przelewamy przez sito i pozbywamy się kminku. Skutek – brak
wzdęć.
Aby moczona fasola szybciej pęczniała dodajemy szczyptę sody.
Papryka
Aby łatwo obrać skórkę z surowej papryki kroimy ją na ćwiartki i gotujemy ok. 5 min. Skórka łatwo odchodzi.
Jaja
Jeśli gotujemy jajka wrzucamy do nich zapałkę lub trochę octu – nawet jak pękną białko nie wyleci.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz