piątek, 13 maja 2016

Ciekawostki kulinarne #5...

Czy wiecie że...

Ryby

Ryby rozmrożone będą smakowały jak świeże jeśli po wyjęciu ich z zamrażalnika będziesz rozmrażać je w naczyniu z mlekiem.

Ryba nie przywiera do patelni, jeśli przed smażeniem na suchej patelni uprażymy sól. Potem ją przecieramy i nalewamy olej.

Kalafior 

Aby podkreślić smak kalafiora gotujemy go w mleku z odrobiną cukru.

Brokuły

Jeśli chcemy żeby brokuł miał ładny zielony kolor pod koniec gotowania dodajemy trochę soku z cytryny. Poza tym gotujemy bez przykrywki.

Fasola

Fasolę moczymy wraz ze zmielonym kminkiem a potem razem gotujemy. Na koniec przelewamy przez sito i pozbywamy się kminku. Skutek – brak wzdęć.

Aby moczona fasola szybciej pęczniała dodajemy szczyptę sody.  

Papryka

Aby łatwo obrać skórkę z surowej papryki kroimy ją na ćwiartki i gotujemy ok. 5 min. Skórka łatwo odchodzi.
 
Jaja

Jeśli gotujemy jajka wrzucamy do nich zapałkę lub trochę octu – nawet jak pękną białko nie wyleci.

Wykonała:Klaudia Owczarek kl:1TH

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz