- 400 g mąki pszennej,
- 30 g drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1,5 szklanki mleka ciepłego,
- szczypta soli,
- 3 jajka,
- cukier waniliowy,
- olej do smażenia,
- dodatki: 4 banany, 2 jabłka, 200 g czekolady, 15 g cukru pudru.
Jajka sparzyć, wybić do miski. Dodać mąkę, ciepłe mleko, drożdże, cukier, szczyptę soli. Wszystkie produkty połączyć. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 20 min.
Owoce umyć, obrać ze skórki i odpowiednio rozdrobnić.
Wyrośnięte ciasto kłaść łyżką na rozgrzany olej. Na porcjach ciasta układać owoce. Smażyć z obu stron na jasno złoty kolor. Usmażone racuchy układamy na talerzu, posypujemy cukrem pudrem, polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Wyrośnięte ciasto kłaść łyżką na rozgrzany olej. Na porcjach ciasta układać owoce. Smażyć z obu stron na jasno złoty kolor. Usmażone racuchy układamy na talerzu, posypujemy cukrem pudrem, polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Racuchy przygotowała klasa ITŻ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz