środa, 4 maja 2016

Ciekawostki kulinarne #4...

Czy wiecie że...
 
Ogórek to w 96% woda; kapusta ma jej 91%, banan – tylko 75%.

Czekolada...

Najwięcej czekolady w przeliczeniu na mieszkańca zjadają Szwajcarzy – 9 kg rocznie. Zaraz za nimi są Niemcy (7,9) i Austria (7,8).

Owoce...

Czereśnie pomagają zasnąć, bo zawierają melatoninę – naturalny „hormon snu”. Z kolei jabłka, dzięki zawartym cukrom, budzą skuteczniej niż kawa.

Truskawka jest jedynym produktem rolnym, który nosi swoje nasiona na zewnątrz.

Cytryny zawierają więcej cukru niż truskawki. Kiwi zawiera dwa razy tyle witaminy C, co pomarańcze i tyle potasu, co banany.


Frytki... 

Najczęściej sprzedawanym rodzajem jedzenia w restauracjach i innych lokalach na całym świecie są frytki – stanowią 22% wszystkich posiłków.


Wykonała:Magdalena Choińska kl:1TH

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz