piątek, 27 maja 2016

Spaghetti z sosem bolońskim...

Produkty potrzebne do wykonania dania (porcja dla 4 osób):

  • 500 g makaronu spaghetti,
  • 2 łyżki oleju,
  • 500 g mięsa mielonego z szynki,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 cebula,
  • 300 g pieczarek,
  • 1 marchewka,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 koncentrat pomidorowy,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano. 
Warzywa umyć, obrać i odpowiednio rozdrobnić. Mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju. Do podsmażonego mięsa dodać cebulę - dusić 5 minut. Następnie do całości dodać pozostałe warzywa. Dolać ok. 0,5 l wody i dusić jeszcze 10-15 minut. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy. Przygotować zawiesinę z mąki (z jednej łyżki nie więcej) i wody, wlać do mięsa i warzyw. Całość zagotować i doprawić do smaku. W międzyczasie ugotować makaron do miękkości, przelewjąc dużą ilością wody. Makaron wyporcjować i polać przygotowanym sosem. 











 Smacznego!
Makaron z sosem bolońskim przygotowała klasa I TŻ.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz