- 500 g makaronu spaghetti,
- 2 łyżki oleju,
- 500 g mięsa mielonego z szynki,
- 1 papryka czerwona,
- 1 cebula,
- 300 g pieczarek,
- 1 marchewka,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 koncentrat pomidorowy,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano.
Warzywa umyć, obrać i odpowiednio rozdrobnić. Mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju. Do podsmażonego mięsa dodać cebulę - dusić 5 minut. Następnie do całości dodać pozostałe warzywa. Dolać ok. 0,5 l wody i dusić jeszcze 10-15 minut. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy. Przygotować zawiesinę z mąki (z jednej łyżki nie więcej) i wody, wlać do mięsa i warzyw. Całość zagotować i doprawić do smaku. W międzyczasie ugotować makaron do miękkości, przelewjąc dużą ilością wody. Makaron wyporcjować i polać przygotowanym sosem.
Smacznego!
Makaron z sosem bolońskim przygotowała klasa I TŻ.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz